Zet vaker jouw natuurtalent in en word echt gelukkig van je baan

Geplaatst op 24 augustus 2021 door Joeri Pechler

Houd jij je momenteel bezig met de vraag: wat wil ik nu écht? Waar ben ik goed in? Ik wel. Daarom deed ik onlangs een talenten assessment. Om erachter te komen wat mijn natuurtalent is. Iets wat ik van nature goed kan en waar ik energie van krijg. Hoe doe je dat, jouw talent vinden en deze zo goed mogelijk benutten? In dit blog neem ik je hierin mee.

Ontdek jouw natuurtalent

Als recruiter ben ik constant bezig met de vraag: welke baan past bij iemand. Daar denk ik voor mijzelf ook vaak over na. Er zijn zoveel kansen en mogelijkheden, vooral als je jong bent. Ik zit niet graag stil en doe vaak verschillende dingen tegelijk. De vraag: ‘wat wil ik écht’ spookte steeds vaker rond in mijn hoofd.

Daarom kreeg ik bij STORM de kans om een talententest te doen. Dat bestond uit een dagje cognitieve testen en persoonlijkheidstesten maken en gesprekken voeren. Aan het einde van de dag voelde ik mij echt overspoeld met informatie, maar de week erop kreeg ik een rapport toegestuurd over mijzelf en mijn talenten. Daar kwam onder andere uit dat ik veel energie haal uit contact met anderen en prestatiegericht ben. Verder ben ik loyaal, heb een brede generalistische blik, heb behoefte aan afwisseling en ben servicegericht.

Een talenten assessment is een hele waardevolle investering, en het aanbod is groot. Wat ook kan, is jezelf eerst een aantal goede vragen stellen.

Vragen om te ontdekken waar jij erg goed in bent:

  • Welke werkzaamheden doe jij zo graag dat het lijkt alsof je niet aan het werk bent?
  • Welke aspecten van jouw werk genereren de meest positieve resultaten in de minste tijd?
  • Welk werk zou je doen als je er niet voor betaald krijgt of geen schouderklopje voor krijgt?
  • Denk eens terug aan je prille kindertijd. Zie jezelf als klein kind. Waar kon je uren zoet mee zijn?
  • Waar krijg jij nu veel energie en creatieve ideeën van?

Vraag ook eens aan jouw klanten, collega´s, familie of vrienden:

  • Waar vind jij mij heel goed in, waarvan denk je dat het mijn natuurtalent is?
  • Wat denk je dat ik vaker/meer zou moeten gaan doen met/in mijn bedrijf?

storm in recruitment

Mijn natuurtalent? Contact met anderen! Daar kan ik écht helemaal in opgaan.

Een baan kiezen waar je écht van houdt

Ken je die uitspraak: Choose a job you love and you will never have to work a day in your life. Hij is bedacht door Confucius, ooit filosoof en politicus in China.

Natuurlijk, werk blijft werk, ook al vind je het megaleuk. Toch geeft het wel het belang aan van werk doen waar je energie van krijgt, in plaats van dat het je energie kost. Vaak merk ik in gesprek met professionals dat ze op een kruispunt staan. Uit hun huidige baan halen ze niet meer genoeg voldoening maar… Wat is het dan wel? Mijn advies is dan: focus je op jouw natuurtalent. Jouw authentieke gedrag en dat wat jij het beste kunt. Probeer verschillende werkplekken uit. Of ga eens als interimmer aan de slag. Stap eens uit de comfortzone van het bekende, prikkel jezelf.

Mijn tips voor wie zich afvraagt wat wil ik nu écht?

  • Blijf er niet alleen mee rondlopen. Ga in gesprek. Met je partner, familie, collega´s of een recruiter. Vaak zien anderen scherp wat jouw natuurtalent is en welke baan of richting misschien beter bij jou past;
  • Bekijk ook ons blog over Jouw droombaan en droomleven: 5 stappen ernaartoe.

Werk geniaal samen binnen het team

Te veel professionals zitten niet op hun plek. Vaak heeft dit ook te maken met de samenstelling van het team. Een reorganisatie, wisselingen in het team: het kan zomaar zijn dat je plotseling urenlang iets moet doen waar je geen energie krijgt. Met als gevolg: slechte resultaten, veel werkstress en vermoeidheid. Of in het ergste geval: een burn-out.

Met managers gaan wij vaak het gesprek aan over hoe je als team meer impact kunt maken. Een storm in gang kunt zetten, noemen wij dat. Want stel dat ieder teamlid het merendeel van de tijd zijn of haar natuurtalent mag inzetten. Dan bereik je samen toch veel meer? Best interessant dus, om de talenten die aanwezig zijn in het team eens samen te bespreken. Misschien is het hele team wel incompetent in een activiteit die toch belangrijk is, en dan kan het raadzaam zijn om deze uit te besteden aan een interimmer. Hierdoor komt ruimte vrij voor ieder teamlid om dat te doen waar zijn of haar kracht ligt. Of als uitbesteden niet mogelijk is, in ieder geval een slimmere werkverdeling te maken op basis van ieders talent. Zo help je elkaar groeien, ook als collega´s.

hannah lipke

Samen met Joeri bij ons STORM scrumbord

Écht gelukkig worden van een baan: het kan!

Stel dat je in je werk voor 80 procent bezig kan zijn met de dingen waar je écht gelukkig van wordt. Net als alle anderen in het team. Hoeveel extra energie en voldoening levert dat jou op? Hoeveel meer impact kun je dan maken? Hoe zouden je werkdagen eruit zien als je écht alleen maar mag doen wat jij leuk vindt?!

Natuurlijk, er zijn altijd dingen die erbij horen. Misschien heb je een hekel aan vergaderen. Of aan de administratie. Op die momenten voelt jouw werk gewoon echt even als werk. Misschien lees je dit en denk je: Hannah, allemaal leuk en aardig. Maar dat gaat voor mij nooit werken, omdat ik geen geld kan verdienen met dat wat ik het liefste doe. Toch moedig ik je aan om te blijven zoeken naar dé functie, baan en werkplek waar jij het allerbeste tot je recht komt. Of om in jouw huidige functie meer te doen van wat jij het liefste doet. Gooi eens een balletje op bij jouw opdrachtgever of leidinggevende. Maak desnoods een business case. Een berekening waarin je aantoont dat wanneer iemand anders het werk doet waar jij niet goed in bent, je de organisatie helpt groeien. Omdat je meer waarde kunt toevoegen door vooral dat te doen waarin jij excelleert.

Zie je écht geen mogelijkheden binnen jouw huidige functie en sta je open voor verandering? Laat het mij weten, ik ga graag met je in gesprek. Neem gerust contact met mij op via 038 – 22 22 015 of stuur een email naar info@storminrecruitment.nl.

 

joeri pechler

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET JOERI PECHLER | RECRUITMENT PARTNER