Wat kan ík nou positief bijdragen aan de wereldwijde problematiek? Nou heul veul!

Geplaatst op 27 mei 2023 door Algemeen

Wereldwijde problemen als het klimaat, armoede en oorlog zijn complex. Zo ingewikkeld dat je kunt denken: hopelijk hebben Goede Doelen, bedrijven en regeringen daar een plan voor bedacht. Want mijn individuele impact zal wel nihil zijn. Als dit is hoe jij momenteel in de wedstrijd staat, dan is dit blog voor jou. Welkom in de wereld van de Inner Development Goals, met Aart van der Horst.

 

Schrik jij ook zo van het extreme klimaat?

 

We staan wereldwijd voor een behoorlijke uitdaging. Er zijn veel problemen om op te lossen rondom armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, milieubescherming, gezondheid, onderwijs en vrede en rechtvaardigheid. De klimaatverandering, verzuring van de zee en het verlies aan biodiversiteit is het tastbare bewijs dat we niet slagen in het oplossen van de problemen. Dat de gletsjers smelten weten we allemaal, we voelen allemaal dat er iets boven ons hoofd hangt. Je kunt het wegstoppen, misschien voor even. Maar wanneer je plotseling de zeespiegel zichtbaar ziet stijgen, de hittegolven elkaar opvolgen of er meer regenval of droogte is dan normaal, dan komt het ineens allemaal dichtbij. Met als effect dat je schrikt, en je daarna zo overweldigd voelt door de grootheid en complexiteit van het milieuprobleem, dat je erdoor verlamd raakt. Of gedemotiveerd. In plaats van in de actiestand komen, ga je denken: wie ben ík nou, het maakt toch niks uit wat ik doe.

 

De veerkracht vinden om in actie te komen

 

Voor iedereen die zich ook wel eens verlamd voelt door de wereldproblematiek en wel zou willen bijdragen maar niet weet hoe, is het een verademing om Aart van der Horst te horen praten. Aart is mede-initiatiefnemer van de Zwolse Hub van het in 2020 in Zweden opgerichte Inner Development Goals (IDG’s), een non-profit en open source initiatief. Dit initiatief helpt bedrijven in individuen om vorm te geven aan de 17 Global Goals, ook wel bekend als de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), genoemd.  Deze doelen zijn in 2015 opgesteld door de Verenigde Naties. Ze richten zich op de belangrijkste uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd.

 

De SDG’s zijn een universeel kader vanuit waar overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en individuen worden aangemoedigd om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door beleidsmaatregelen, investeringen, samenwerkingsverbanden, bewustwordingscampagnes en individuele gedragsverandering. Om ervoor te zorgen dat iedereen individueel de kans krijgt om een positieve impact te maken, is het initiatief  Inner Development Goals (IDG’s) in het leven geroepen.  Aart van der Horst is mede-initiatiefnemer van de Zwolse Hub van IDG’s. Aart: ‘We doen vaak de aanname dat mensen in een chaotische tijd niet meer in actie komen. Dit is een verkeerde aanname, mensen zijn in crisistijd veerkrachtiger dan je denkt, en komen met de mooiste oplossingen. Dit zie je dikwijls bij mensen die horen dat ze nog een half jaar te leven hebben. Waarom zou je wereldwijde problematiek simpelweg overlaten aan overheden of goede doelen? Iedereen kan op zijn eigen manier reageren en in actie komen. ’

Stap over stress, verlamming en negatieve aannames heen

 

Hoe maak je het bijdragen aan een betere wereld tastbaar voor jezelf, hoe pak je dat aan?
Volgens Aart maken we het al snel te complex met elkaar. De Inner Development Goals zijn een middel om de vraag hoe je kunt helpen helder te krijgen voor jezelf en jouw organisatie. Aart: ‘Wat is jouw persoonlijke antwoord op de crisis? Ik moedig je aan om daar eens over na te denken. Dat lukt pas als je over aannames heen stapt als: wat maakt mijn kleine bijdrage nou uit? Het heeft toch geen zin! Dit lukt ook wanneer je zelf niet al teveel stress hebt. Wanneer je druk bent met je eigen problemen, heb je meer ruimte om te helpen. Dus stel dat dit zo is, zie het oplossen van je eigen problemen dan een weg om uiteindelijk ook te kunnen helpen. Voel je daar niet schuldig over. Ga het aan!’.

 

Ontwikkel jezelf via de Inner Development Goals

 

Wanneer je wel wilt starten met bijdragen, hoe klein dan ook, maar niet weet hoe, dan is dit het advies van Aart: ‘Om aan duurzame doelen te werken op individueel niveau, zijn een aantal vaardigheden nodig. Dit varieert van vaardigheden van samenwerken, nadenken en verandering in gang zetten. Bijdragen draait enerzijds om het verbeteren van jouw persoonlijke vaardigheden, oftewel jouw Inner Development Goals. Je kunt dit zien als een soort persoonlijk ontwikkelplan.’

personal development goals

Beeld: de 5 Inner Development Goals waarmee je jezelf kunt ontwikkelen tot wereldwijde impactmaker.

 

Houd het simpel en maak het concreet

 

We hebben vaak zoveel inspiratie en ideeën om dingen te verbeteren, maar pakken niet altijd door. Aart: ‘Ik vind STORM een voorbeeld wanneer het gaat om lokaal een positieve verandering in gang zetten. Op de dag van de Duurzaamheid bijvoorbeeld hebben ze mij en zoveel anderen geïnspireerd met zeer inspirerende sprekers. Ik loop eigenlijk altijd dergelijke bijeenkomst uit met: gaaf, wat nu? Het concreet maken, dat is precies waar de Inner Development Goals bij kunnen helpen. STORM ziet overal kansen om te verduurzamen, en verbind mensen actief met elkaar. Dat is een concrete bijdrage, ook gebaseerd op een talent van Arnold: overal de verbinding zien en mensen aan elkaar koppelen.’

Al onthoud je maar één ding van dit blog en Aarts advies, dan is het: houd het simpel en maak het concreet. Aart: ‘Wat is jouw talent? Welke actie, al dan niet heel klein, zou jou tevreden maken over jouw bijdrage? Al zet je maar een eerste kleine stap. Wees niet bang, laat je niet verlammen door vragen als: gaan we wel snel genoeg? Zijn we duurzaam genoeg? Steek het positief in, bekijk wat de grote kansen zitten van deze tijd. Breng voor jezelf, of voor jouw bedrijf of organisatie in kaart: waar doen we het goed? Waar liggen de kansen? Hoe kunnen we het anders doen? Dan wordt al snel duidelijk waar de energie zit, waar je stappen kunt zetten. Laat je ook inspireren door mooie lokale initiatieven. Denk maar aan Binthout zwolle en de Kas van Kaat.’

 

 

Dan nog een laatste tip van Aart: ‘Praat met elkaar. Spreek hardop je angsten en aannames uit. Jouw ideeën.  En je voornemens. Bespreek het, thuis, met je collega’s of tijdens een van onze bijeenkomsten. Op dat moment is de verandering in jou al in gang gezet.

 

Ga op 12 juni aan de slag met jouw Inner Development Goals!

 

Op maandag 12 juni organiseert STORM in de Academiehuis Grote Kerk te Zwolle een bijeenkomst over de De Inner Development Goals (IDG’s). We starten om 19:00 uur. Op deze avond neemt Aart ons mee in het verhaal achter de Inner Development Goals en leer je hoe het IDGs-kader kan helpen het werk aan de Global Goals of SDG’s van de VN te versnellen. Zo binnen – Zo buiten.

Bekijk hier meer informatie over de avond en meld je aan via info@storminrecruitment.nl.

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET ARNOLD BOUMAN | EIGENAAR