storm in recruitment

Verhitte arbeidsmarkt: zo houd jij jouw hoofd koel

Geplaatst op 28 juli 2022 door Arnold Bouman

Krijg je het Spaans benauwd van het gebrek aan goed personeel? Kun je hierdoor niet de groeiambities waarmaken, of erger: de producten of diensten leveren zoals klanten dat van jou gewend zijn? Keep it cool. Want ook in deze tijd van crisis op de arbeidsmarkt ligt voor jouw organisatie een kans. Namelijk door te leren hoe jij blijvend, en op de juiste manier, personeel kunt aantrekken. Altijd een slimme investering, als je het ons vraagt. In dit blog lees je onze 8 adviezen over wat te doen bij gebrek aan personeel.

 

1. Kom in de actiemodus

In een tijd waarin werknemers die hun LinkedIn status op ‘open’  zetten  overspoeld worden met aanbiedingen, is de tijd van post and pray (vacature plaatsen en simpelweg afwachten) allang niet meer zo effectief. Om personeel te werven en te behouden moet je nu écht zelf in actie komen.  Door een recruitmentbureau in te schakelen, en ook door zelf blijvend op zoek te zijn naar personeel. Scan professionals die hun profiel op LinkedIn op ‘open’ hebben staan. Nodig ze een keertje uit om te komen praten. Ook als er geen vacature open staat. Vraag ze waar ze naar op zoek zijn. Een open kennismakingsgesprek voeren voelt voor professionals beter dan een sollicitatiegesprek. Meer ontspannen.

Een voorbeeld van hoe wij het aanpakten voor een vacature bij Future Insight:

‘Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Op LinkedIn heb ik toen mijn profiel opengezet. Joeri van STORM nam toen contact met mij op. Of ik een keertje wilde komen praten over een openstaande functie. Het zijn andere tijden, waarin het menselijk contact extra belangrijk wordt. En STORM gaat daarin mee.’

Lees hier het verhaal van Rémon van de Laar, inmiddels Marketeer bij Future Insight.

 

2. Bouw een community op

Eén van de succesfactoren van STORM als recruitmentbureau is dat wij een groot én warm netwerk hebben van professionals in HR, Finance en Marketing/Communicatie. Hierdoor kunnen wij normaliter vrij snel schakelen in het vinden van personeel. Er is altijd wel iemand in ons netwerk die of zelf de juiste persoon is, of een passende professional kent.

Zo bouw je als organisatie een warm netwerk op:

  • Benader proactief personen die passen bij jouw organisatie en neem de tijd om ze te leren kennen;
  • Organiseer evenementen of interessante bijeenkomsten voor jouw doelgroep. Zo organiseren wij elke maand een VriMiBo, cursussen en brainSTORMsessies (bekijk hier onze agenda);
  • Neem deel aan lokale initiatieven, via sponsoring of door neem zelf initiatief voor een event met een sociaal-maatschappelijk doel;
  • Maak sociale impact bij organisaties waar vrijwilligers werkzaam zijn. Hier zie je bij welke organisaties wij momenteel betrokken zijn.

Het bouwen van een warm netwerk is een kwestie van een lange adem. Helemaal als je deze, net zoals wij dat doen, met zorg opbouwt. Maar het is een keuze waar je nog jarenlang de vruchten van plukt.

 

3. Laat de kant-en-klare functieomschrijving los

Bij het uitzetten van een vacature zijn we al snel geneigd om te denken in  profielen. Niet alle professionals herkennen zich daarin. Daarmee loop je de personen mis die in eerste instantie niet in het plaatje passen, maar wel hele goed keuze zouden zijn omdat ze iets extra’s te bieden hebben. Kortom: denk buiten de gebaande paden en uitstaande vacature om.

Als recruitmentbureau prikkelen wij organisaties al jaren om ruimdenkend te zijn. Digital agency IMPRES bijvoorbeeld vroeg ons om een business consultant, en kwamen wij terug met een commercieel directeur (lees hier het verhaal van Jacco van der Zee). Ook professionals komen via ons vaak met iets anders ‘thuis’ dan waar ze voor kwamen.

‘Toen ik reageerde op een vacature bij STORM, bracht Arnold een andere functie ter sprake. Na een aantal spontane en eerlijke gesprekken met het team en de leidinggevende, kreeg ik de baan. Het voelde alsof ik naar de winkel ging met de gedachte om iets te kopen, en terugkwam met iets totaal anders. Maar wel veel beter.’

Lees hier het verhaal van Agnes Tach, Financieel Controller bij Shared Service Centrum ONS.

storm in recruitment

4. Zorg voor een goede onboarding

Een goede onboarding is vandaag de dag absoluut geen overbodige luxe. In de beginperiode weet de professional of hij of zij genoeg intellectueel wordt uitgedaagd, wat de relatie is met de collega’s en de leidinggevende, of de werkplek comfortabel is en wat de daadwerkelijke beloning is aan het einde van de maand. Het is in deze beginperiode dan ook écht belangrijk om goed voor je personeel te zorgen, om ze een goede kick-start te geven. Er zijn veel manieren van onboarding, maar één ding willen wij meegeven: besteed hier niet alleen in de eerste maand aandacht aan. Blijf intensief contact houden. Voor de professional kan de start een onzekere periode zijn. Hierdoor is het extra lastig om jezelf kwetsbaar op te stellen. Door vanaf het begin een open gesprek te voeren, hoor je het tijdig wanneer iets niet bevalt.

 

5. Maak jouw team diverser

Diversiteit en inclusie is een hot topic binnen organisaties. Dit was het al, maar nu worden werkgevers er vanwege de krapte op de arbeidsmarkt gedwongen om meer open minded te zijn in hun personeelsbeleid. Steeds vaker recruiten organisaties professionals uit het buitenland bijvoorbeeld. En worden personen die de Nederlandse taal nog niet helemaal eigen zijn eerder aangenomen. Dit vraagt om meer flexibiliteit en een langer en uitgebreider onboardingsproces.  Ondanks deze langere aanloop, is het heel goed dat organisaties bouwen aan een meer inclusief team. Multiculturele teams presteren ook beter, zo blijkt onder andere uit een wereldwijd onderzoek van de Britse organisatie CIPD.

 

6. Doe aan employer branding

Een sterk merk trekt natuurlijk niet alleen klanten aan, maar ook talentvolle medewerkers. Hoe bouw je een sterk merk dat de juiste klanten en medewerkers aantrekt? Eén van de belangrijke zaken hierbij is: maak emotioneel contact met jouw doelgroep. Oftewel: het type professionals die jij wilt aantrekken als werkgever.

Bij employer branding draait het om het verschuiven van een positie waar je één van de velen bent, naar een plek waar je de enige keuze bent. De enige keuze, omdat jouw organisatie of bedrijf een emotie losmaakt die jouw concurrentie niet losmaakt. Want we zijn, bij het maken van keuzes, minder rationeel dan we vaak denken. Kiezen doen we toch grotendeels op onderbuikgevoel, omdat het ´goed voelt´. Denk maar aan het gevoel dat Apple kan oproepen.

Een aantal tips voor employer branding:

 

  • Houd altijd jouw ‘werken bij-pagina’ op LinkedIn en up-to-date;
  • Zorg ervoor dat de merkbeleving geen marketing of HR-feestje is. Neem ook de rest van de medewerkers mee in dit verhaal, en put uit hun enthousiasme en creativiteit;
  • Vertel beter jouw verhaal, en op meerdere plekken. Laat zien waarom het aantrekkelijk is om voor jou te werken;
  • Betrek een extern bureau gespecialiseerd in employer branding om jouw merk als werkgever te versterken.

Lees in één van onze eerdere blogs verder over hoe je employer branding kunt aanpakken.

 

7. Zet een verandering in gang

In een vorig blog vertelde Arnold dat werkgeluk voor een groot deel bestaat uit het bevredigen van ons verlangen naar zingeving. En sinds de pandemie, de oorlog en inflatie zijn we daarnaast nog op zoek naar iets anders:  houvast. We weten niet wat de komende tijd brengt en wat dit betekent, voor ons persoonlijke leven, de samenleving, de Nederlandse economie en het bedrijfsleven. Daarom hebben bedrijven die een maatschappelijk probleem oplossen en waar je dus zinvol werk kunt doen ook zo’n extreme aantrekkingskracht op talentvolle professionals. En dan met name op de veelbelovende en innovatieve mensen die heel anders denken. Die een bijdrage willen leveren aan iets belangrijks, onderdeel uit willen maken van iets groots. Denk aan bedrijven als Toogoodtogo en Tony Chocolony. Zij zijn naast winstgevendheid ook bezig met social return, oftewel het oplossen van een probleem in de wereld.

Ben jij een organisaties die verantwoordelijkheid neemt? Die niet langer afwacht wie er achter het stuur zit? Neem jij zelf actie en creëer je verandering? Of ontbreekt het nog aan een heldere missie, of een purpose? Laat je in dat geval  inspireren door impactvolle bedrijven. Lees bijvoorbeeld het online magazine van de Inspirerende 40 met daarin verhalen over impactorganisaties. Of ga in gesprek met jouw collega’s over hoe je als organisatie meer impact kunt maken. Zo geven wij bij STORM onze doelen vorm: bekijk ons manifesto en lees hoe wij sociale impact maken.

 

8. Schakel tijdig een recruitmentbureau in

In een krappe arbeidsmarkt is het bijna een must geworden om een recruitmentbureau in te schakelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet tijdelijk zelf over een dure LinkedIn recruiter seat te beschikken. Ons advies: zoek een (lokale) partner die de tijd neemt om jouw bedrijf goed te leren kennen, en een warm netwerk in de regio heeft. En haak hen tijdig aan. Niet pas wanneer je eigenlijk gisteren een professional nodig hebt. Juist op een moment dat je niemand nodig hebt, en je vanuit rust kunt handelen. Zo geef je de recruiters ook de rust en de tijd om jouw organisatie goed te leren kennen. Brief ze goed, laat ze meedenken. En ook: ken jezelf. Hoe duidelijker de ambities en de waarden van de organisatie, hoe makkelijker een recruiter een gevoel krijgt bij wat jij zoekt. En dat ook zal vinden..

‘Ik kan iedereen aanbevelen om in deze krappe arbeidsmarkt een recruitmentbureau als STORM in te schakelen. Hun manier van werken is ongecompliceerd, vlot, positief en ze zijn heel benaderbaar.  Heel prettig om te schakelen met een bureau die precies aanvoelt wat wij nodig hebben.’

 

Lees hier het verhaal van Mirella Hilgenkamp, MT-lid en Director of Project Management & Human Resources bij Future Insight.

 

Op zoek naar een recruitment partner voor de lange termijn?

De arbeidsmarkt is oververhit, dat merken wij ook als recruitmentbureau. Om dezelfde kwaliteit te kunnen leveren, zijn wij selectiever geworden in wie wij op korte termijn kunnen helpen. Helaas moeten wij soms ook nee verkopen. Waar de senior HR-medewerkers, managers en directeuren nog redelijk makkelijk te vinden zijn, is het steeds lastiger om voor de lichtere functies personeel te recruiten. Dat geldt voor alle drie de branches waarin wij actief zijn: HR, Finance en Marketing- en Communicatie.

Wij grijpen deze crisis op de arbeidsmarkt aan als een kans om organisaties te helpen om hun personeels- en aannamebeleid verder aan te scherpen. Om ruimdenkender te worden. Om blijvend aandacht te besteden aan een goed wervingsbeleid en het behouden van personeel. Want dat is een hele goede investering als je het ons vraagt. Daar doe je, ook straks als de storm weer is gaan liggen, je voordeel mee.

Ben jij op zoek naar een partner voor het vinden van personeel? Volg ons dan via social media, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Neem gerust contact met ons op, en deel jouw uitdaging met ons. Lees hier hoe andere werkgevers het samenwerken met ons ervaren.

 

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET ARNOLD BOUMAN | EIGENAAR