Nigel basketballer

Van topbasketballer tot Recruitment Consultant bij STORM

Geplaatst op 1 februari 2023 door Nigel van Oostrum

Nigel Van Oostrum had als topsporter en basketballer enkel oog voor de bal, de rest was bijzaak. Totdat een hersentumor zijn sportieve leven voorgoed veranderde. Nigel zal vanaf dat moment nooit meer op topniveau sporten. Nu is hij Recruitment Consultant bij STORM en in deze blog vertelt Nigel hoe zijn sportmentaliteit hem heeft geholpen om na dit verlies toch weer door te gaan.

Wanneer je droom in duigen valt

Vorig jaar was ik nog professioneel basketbalspeler bij Landstede Hammers in Zwolle. Jarenlang speelde ons team aan de top en om dat te kunnen volhouden, draaiden al mijn dagen om basketbal. Elke dag trainde ik 2 keer per dag. De dagen dat ik vrij was zag ik als hersteldagen, om er daarna weer volop tegenaan te kunnen gaan. Alles werd voor mij geregeld, van een appartement tot een auto. Dit alles zodat ik 100% focus kon houden op één ding: nóg beter worden. Perfectie, samen met de rest van het team. Basketbal was mijn leven. Totdat ik klachten kreeg… Hoofdpijn en een blind oog. Wat bleek: ik had een goedaardige tumor ter grootte van een pinda net naast mijn hypofyse. Na de operatie moest ik alle simpele dagelijkse taken weer opnieuw zelfstandig leren doen. Alles draaide om weer beter worden. Toen ik besefte dat ik vanwege de medicatie nooit meer op hetzelfde niveau zou kunnen basketballen, stortte mijn wereld in. Je hele leven train je om de beste te zijn. Maar nu kon ik op mijn lichaam, mijn moneymaker, niet meer vertrouwen. Mijn identiteit was weg en plotseling moest ik stoppen met mijn doel. Mijn droombaan. Wie is Nigel zonder basketbal?

Mijn werkervaring? Een balletje stuiteren!

Wanneer je op het basketbalveld op de grond valt, sta je meteen op en ga je weer door. Verlies je? Dan incasseer je, herpak je je zelf en doe je meteen weer je uiterste best om er iets van te maken.

Zo werkt het op het veld.

Maar in real life jezelf herpakken na zoiets was heel moeilijk. Toch stelde ik mijzelf tijdens het revalidatieproces al snel weer de vraag: wat zijn mijn opties? Wat kan ik nu wél?

Na de revalidatie heb ik heel bewust afscheid genomen van mijn tijd als basketballer. Bij Landstede Hammers hebben ze mijn shirt met rugnummer 7 opgehangen aan de muur. Niemand mag dit nummer dragen. Ik leerde voor het eerst zelfstandig te leven (op mijn 32e..!). Een eigen appartement. Gas, water, licht, Wifi en het regelen van mijn eigen zorgverzekering: ik maakte nu pas kennis met de praktische kant van het volwassen leven.

Ik ben blij dat ik op mijn twintigste 6 jaar lang in de Verenigde Staten de studie bedrijfskunde heb gevolgd, want dat gaf íets van een richting, een ‘Plan B’. Mijn werkervaring was een balletje stuiteren en door de basket gooien. Waar begin je zonder werkervaring in een bedrijf? Hierover raakte ik in gesprek met Arnold, die actief is bij Landstede Hammers.

We bespraken mijn kwaliteiten, en wat voor mij een mooie eerste stap zou zijn om in het werkwereld te stappen. Ik vertelde Arnold wat ik leuk vind: verbinding maken en mensen helpen groeien. En beetje bij beetje begon ik in te zien hoe mijn topsportmentaliteit mij en ook anderen verder kan helpen in de maatschappij en in het bedrijfsleven. Toen Arnold mij een baan aanbood als Recruitment Consultant bij STORM in Recruitment, heb ik meteen ‘ja’ gezegd.

De beste sportlessen toepassen op de werkvloer

Op 1 juni 2022 ben ik gestart bij STORM. Ik voel me helemaal thuis in dit team, een te gekke groep mensen met een aanstekelijke energie.

Natuurlijk was het allemaal ook best even wennen. Van de hele dag bewegen naar urenlang op kantoor zitten. In plaats van de bal in de ring gooien, elke dag de juiste professional vinden voor een baan. Toch geniet ik ervan: mensen helpen om een mooie plek te vinden waar ze kunnen groeien. Ik daag de professionals die ik via STORM begeleid altijd uit om te accepteren wat niet kan en open te staan voor alle mogelijkheden. Als ik als basketballer zonder werkervaring het kan, waarom jij niet?

Eigenlijk zijn er heel veel sportlessen die ik kan toepassen op de werkvloer.

De eerste les die ik collega’s bij STORM, klanten en professionals graag mee geef, is: wees open. Op het veld heeft dit te maken met vrij staan om de bal te krijgen, flexibel zijn, jezelf aanpassen. Op het werkveld gaat open staan meer over je hart volgen en eerlijk zijn in je gevoelens. Als je lange tijd doet wat je niet leuk vindt, dan sluit je jezelf af en loop je schade op. Wees eerlijk en open in je gevoel, dat is de enige manier om geen stress op te bouwen. Als je helder hebt wat je wel wilt, dan ben je klaar om een risico te nemen. Het veilige en bekende van je huidige baan achter je te laten bijvoorbeeld en overstappen naar een nieuwe baan.

Een andere les uit de sportwereld die ik graag deel is: blijf leren. Content zijn, betekent stilzitten. Als basketballer vroeg ik mijzelf elke dag af: hoe kan ik weer een stukje beter worden. Wat kan ik tweaken? Wanneer je jezelf uitdaagt om te blijven leren, groei je vanzelf. Bovendien leer je jezelf op een andere manier kennen, en weet je beter welke kant je op wilt gaan.

Als ik één ding heb geleerd in mijn tijd als basketballer, dan is het: onder druk presteren.  Als je het niet goed doet, dan word je ingewisseld. Van het veld af. Naar huis. Een kille wereld, maar het went. Dit heeft mij geleerd om altijd op mijn hoede te zijn en onder hoge druk te presteren. Door te laten zien dat ik het wel kan. Hetzelfde pas ik toe bij STORM. Ja, de arbeidsmarkt is krap. Er zijn niet genoeg mensen om vacatures op te vullen. En hoe vind je die mensen dan? Maar ik vind ze want ik geef niet op. Dat is ook waar ik trots op ben: ik laat mijzelf niet tegenhouden.

Een erg belangrijk onderdeel van topprestaties leveren is: vitaal zijn. Ik heb veel kennis over mentale en fysieke stress en daar de balans in vinden. De sleutel is om in beweging te komen. Als je niet goed in je vel zit door bijvoorbeeld mentale stress, kun je niet goed presteren. Dan ben je niet zeker over wat je doet, want je voelt die zekerheid niet in je lijf. Kom dus vaker in beweging, zelf óf als team en werk aan je vitaliteit. Bij STORM trainen we vaak samen op maandagochtend, in plaats van meteen het vergaderhok induiken. Dit doet ook wonderen voor het team, want we zien hoe iedereen elkaar steunt en tot het bittere eind doorgaat. We leren elkaar zo ook kennen buiten het kantoor en staan hierdoor meer voor elkaar open.

En dat is eigenlijk de laatste en misschien wel belangrijkste les die ik wil delen in dit blog, en dat is winnen en verliezen doe je niet alleen, dat doe je samen. De belangrijkste reden dat wij bij Landstede Hammers zoveel jaren aan de top stonden is omdat wij als team zo goed klikten. Iedere speler wist van de ander wanneer diegene het beste presteerde. We vertrouwden elkaar. Viel iemand op de grond, dan waren we er om elkaar te helpen. Teamspelen deden we op instinct, want we wisten: winnen doe je niet alleen en verliezen ook niet. Dat doe je altijd in een team. Iedereen is ergens goed en slecht in, maar je helpt elkaar om sterker te worden en het beste uit elkaar te halen. Wat ik mooi vind, is dat ik bij STORM ook veel teamspirit ervaar. We zijn allemaal heel anders. Joeri bijvoorbeeld is de energieke stuiterbal, en Patricia houdt iedereen met twee voeten op de grond. Hanjo komt uit het leger, houd van structuur en Sekar uit Indonesie, nog een andere wereld cultuur. Iedereen komt uit zijn eigen hoek van de wereld en brengt weer andere ervaringen mee. En toch is er een klik, werken we goed samen en lossen we problemen samen op.

Tot zo ver mijn verhaal en de lessen die ik hieruit heb geleerd.

Wil je meer weten? Ik organiseer ook verschillende team workshops en clinics voor bedrijven en groepen. Door mijn achtergrond in basketbal heb ik geleerd hoe belangrijk het is om een goed functionerend team te hebben en dit is wat ik wil overbrengen aan anderen. Mijn workshops zijn gericht op het ontwikkelen van communicatie, samenwerking en leiderschapsvaardigheden binnen een team. Door middel van interactieve oefeningen en simulaties breng ik de deelnemers in verschillende uitdagende situaties die de teamgeest en het vertrouwen in elkaar versterken. Ik wil laten zien dat een succesvol team niet alleen afhankelijk is van individuele vaardigheden, maar vooral van de samenwerking en communicatie binnen het team. Op deze manier hoop ik bij te dragen aan het verbeteren van de prestaties en samenwerking binnen deze teams.

Hartelijk bedankt voor het lezen van mijn blog en hopelijk spreken we elkaar snel!

 

Klaar voor de volgende stap in Finance, HR of Marketing Communicatie?

STORM verbindt professionals aan werkgevers en andersom. Of dit nu op basis van een tijdelijke (interim) opdracht of een vaste functie is. Eerst investeren we in het beter leren kennen van jou als professional of jouw organisatie. Door persoonlijk contact kijken we met je naar wie je bent, je behoeftes, vragen, kennis en vaardigheden. We zijn een opbouwende, positief kritische, meedenkende gesprekspartner voor je, en dé lokale verbinder in de regio Zwolle van professionals in Finance, HR, Marketing en Communicatie. Met een groot lokaal netwerk van mooie organisaties en professionals die de weg kennen bij overheidsinstanties, in het onderwijs en in de commerciële sector. Wij beloven kwaliteit, duidelijkheid in het proces en snelheid.

Wil jij graag onze hulp bij het zetten van de volgende stap? Neem dan contact met ons op, bel ons op via +038 – 22 22 015, stuur een e-mail naar info@storminrecruitment.nl of kom langs op ons aan de Assiesplein 15 te Zwolle.

joeri pechler

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET JOERI PECHLER | DIRECTEUR