Territory Mapping: zo krijg je jouw organisatiesstrategie scherp
Wat hebben de organisaties Google en Ferrari gemeen? Ze zetten allebei Territory Mapping in om hun organisatiesstrategie helder te krijgen. Het is een methode die helpt om scherp te krijgen waar je vandaan komt, wat de huidige status is en de gewenste bestemming. In ons webinar vorige week tekenden wij samen met Anthony Willoughby en coach Doutzen Groothof onze eigen kaart. Een kwetsbaar moment, waarbij we merkten dat het best lastig is om scherp te krijgen waar je nou écht naartoe wilt. Zou jij ook meer duidelijkheid willen over jouw missie als mens en doel als organisatie? Dan is territory mapping zeker ook iets voor jou.
Wat is Territory Mapping?
Territory Mapping is een methode die je in staat stelt om met een scherpere blik te zien waar je bent en waar je naartoe wilt. Het is een tool die je helpt te zien wat jouw barrières zijn om jouw doelen te behalen. En omdat een tekening vaak meer zegt dan 1000 woorden, begrijpt de ander ook beter wie je bent, waarom je zo geworden bent en wat jouw droom is.
Deze methode is gemaakt door Antony Willoughby, die vele gesprekken had over leiderschap met stamhoofden zowel in Papoe Nieuw-Guinea als in Afrika. En wat hem opviel is dat moderne organisaties veel kunnen leren van traditionele volkeren, vooral als het gaat om strategie en leiderschap.
Een territory map is overigens iets anders dan een roadmap. Je kunt een roadmap zien als een tijdslijn en een planning om je doelen te behalen, als je (bijvoorbeeld via territory mapping) eenmaal duidelijk hebt wáár je precies naartoe wilt bewegen.
Een Territory Map gemaakt door een Aboriginal gemeenschap:
Als de zekerheden wegvallen
´Wist je dat wij één van de eerste generaties zijn die in échte vrijheid leeft?´ opent Anthony Willoughby vanuit Engeland het webinar afgelopen dinsdagavond 13 oktober. Ingebeld waren de STORM-collega´s, STORM ex-medewerkers en geïnteresseerde professionals, met name vanuit Zwolle, webinar moderator en Territory Mapping consultant Doutzen Groothof vanuit Kigali, Rwanda.
Anthony: ´Generaties lang moesten we doen wat anderen ons opdroegen. Nu kunnen we zelf kiezen. En dat is meteen de grootste uitdaging: dat we de keuze hebben om onze eigen bestemming te kiezen. Hoe doe je dat? Hoe krijg je dat scherp? Het is heel makkelijk om je vast te houden aan zekerheden zoals een baan, een huis, maar hoe zeker zijn die zekerheden?´.
Deze moeilijke tijd zet ons extra aan om na te denken over de vraag: waar draait het allemaal eigenlijk om?
Een vraag die, na het afstuderen of de wereldreis, een beetje naar de achtergrond is geraakt door de drukte van het gezin, de hobby´s, spreadsheets, actieplannen en deliverables.
Toch is het jezelf stellen van De Grote Vragen belangrijker dan ooit. Als individu en ook als organisatie. Een missie vinden, een why zoals Simon Sinek het noemt, is essentiëler voor zakelijk succes dan we ons beseffen. Professionals van vandaag de dag zoeken naar echtheid, en prikken door uiterlijk vertoon en macht heen. Vooral ook de jongere generatie is op zoek naar een purpose job, oftewel een baan bij een organisatie met een mooie missie en een duidelijk doel.
Want hoe mooi is het als je kunt werken vanuit een intrinsieke motivatie. Een organisatie zonder missie is al snel een leverancier, in plaats van een partij waarmee je écht een band opbouwt, een organisatie met een verhaal.
Wat is jouw (organisaties)missie en bestemming?
Durf jij als professional of leider van een organisatie of team stil te staan bij de vraag wat nou écht de bestemming is? Wat wil je nou écht bereiken?
Het gaat erom hoe jij je toekomst ziet en hoe je daar wilt komen.
Door jouw gebied te tekenen kun je zaken simpeler maken en simpeler naar de dingen kijken. Dus in plaats van spreadsheets en powerpoint naar een concreet actieplan waar je iets mee kunt.
Heb je jezelf wel eens de volgende vragen gesteld?
- Afkomst: waar kom je vandaan?
- Huidige plek: waar sta je nu?
- Bestemming: waar ga je naartoe?
- Welke wegen en bruggen moet je bouwen?
- Welke moerassen moet je omzeilen of bergen moet je je beklimmen?
- Met welke skills kan jij het verschil maken?
- Wie moet je meenemen op je reis en hoe doe je dat?
Territory Mapping: zo pak je het aan
Hoe gaat dat in zijn werk, een Territory Map tekenen?
1. Durf jezelf kwetsbaar opstellen
Dat het optekenen van jouw kaart en dat van jouw organisatie een best onzeker en kwetsbaar proces is, merkten we toen een aantal deelnemers van de webinar hun eigen kaart toonden. Grote kans dat je allereerst in de weerstand schiet. Ik kan het niet, ik wil het niet.
Tip: houd onderstaand voorbeeld aan als vertrekpunt.
Echt scherp voor je zien waar je naartoe wilt, is lastiger dan je denkt.
Sander Westenberg is corporate recruiter bij Wehkamp in Zwolle en liet tijdens het webinar zijn Territory Map zien. ´Kijk, hier zie je mij. Genieten,´ vertelt hij terwijl hij wijst naar de boot op zee die hij tekende. ´Ik ben blij met mijn werk, en mijn gezin. We hebben het goed. Maar mijzelf kennende komt er altijd weer een moment dat ik opnieuw wil worden uitgedaagd. Het is een kwestie van tijd, kijk, hier heb ik een klok getekend.´
Doutzen Groothof was ook aanwezig bij het webinar. Zij heeft de methode van Anthony geleerd en zet deze nu bij het begeleiden van managementteams voor haar organisatie Mammoth Consulting Africa .
Over het kwetsbaar opstellen zegt ze: ´Territory Mapping is een proces dat absolute eerlijkheid tussen alle medewerkers en de partners van het organisatie mogelijk maakt. Het eindresultaat ervan is een team dat de huidige stand van zaken begrijpt, de strategie en de missie in handen heeft, weet waar ze in de toekomst wil zijn en het resultaat met uitstekende kwaliteit kan leveren.´
2. Zoek hulp bij barrières
Anthony voegt daaraan toe dat het heel krachtig is om steun bij elkaar te zoeken via het visueel maken van jouw dromen en route. ´We hebben elkaar nodig om te zien wat onze barrières zijn. Door jouw eigen kaart te tekenen en die te delen, maak je het voor anderen makkelijk om jou te helpen jouw blokkades te overbruggen.´
3. Maak een actieplan met 3 focusgebieden
Anthony raadt ieder team aan om, wanneer de kaart eenmaal klaar is, 3 focusgebieden te kiezen om mee aan de slag te gaan. Dan maak je de route ernaartoe meteen concreet.
4. Blijf elkaar scherp houden
Het is niet de eerste keer dat STORM in Recruitment professionals en organisaties begeleid bij het maken van een Territory Map.
Arnold Bouman: ´Er zijn geen goede en geen slechte kaarten. Het is goed voor jezelf om te doen, en vooral ook binnen jouw team. Als je eenmaal iemands kaart hebt gezien dan vergeet je die niet meer. Je kunt elkaar daarna scherp houden. Het gaat erom dat je elkaar blijft challengen op de route naar jouw droombestemming. Het succes van Territory Mapping staat of valt van samenwerken met andere mensen. Van constant de verbinding opzoeken.´