dk en jp

Personeel selecteren op mindset: daarom is dit juist nu belangrijk

Geplaatst op 31 maart 2022 door Dennis Kouwen

Op papier kan iemand de perfecte professional lijken qua ervaring en vaardigheden. Toch kijkt een groeiend aantal bedrijven liever naar de persoon zelf dan naar werkervaring of diploma’s. Daarbij staat de mens achter het papiertje centraal. Want wanneer wie je bent, wat je leuk vindt, wat je kan en wat je wilt leren past bij de visie van een organisatie, dan is de kans groter dat je daar langer en met meer plezier werkt. Voor veel bedrijven is personeel selecteren op mindset daarom een hele slimme zet, al helemaal in de huidige krappe arbeidsmarkt.

 

Vaardigheden, kennis en ervaring kun je opdoen. Maar zaken als intrinsieke motivatie, overtuigingen en mindset zijn een stuk minder kneedbaar. En daarom juist zo ontzettend belangrijk om te doorgronden voordat je iemand aanneemt. Het maakt of iemand wel of niet binnen het team past. Of iemand wel of niet gemotiveerd raakt door de missie van jouw organisatie.

 

Wat betekent mindset eigenlijk?

 

Er wordt ontzettend veel geschreven, geblogd, gepodcast en gevlogd over mindset. Google maar eens op de termen: abundance mindset, growth mindset, money mindset, topsporter mindset, positieve mindset.

Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Een mindset is een manier van denken en een mentale houding. Het gaat over hoe jij jezelf ziet (identiteit), waar je in gelooft (overtuigingen) en hoe je reageert op situaties (mentale reacties).

Het zegt iets over iemands kernwaarden en karakter, bijvoorbeeld of iemand enthousiast en nieuwsgierig is. En of iemand positief in het leven staat.

 

Waarom is personeel selecteren op mindset zo belangrijk?

 

Laten we beginnen met een eigen voorbeeld.

Joeri Pechler werkt sinds eind 2020 als Recruitment Consultant bij STORM. Hij had nog niet eerder bij een recruitmentbureau gewerkt, zijn ervaring lag in sales en marketing. Dus een track record in het selecteren van toptalent had hij nog niet.

Puur op basis van zijn werkervaring zou het wellicht minder logisch zijn om hem aan te nemen als Recruitment Consultant. Waarom hebben wij hem dan toch aangenomen?

Vanwege hoe hij ís! Wat hem drijft. Zijn attitude, hoe hij naar de wereld kijkt en hoe hij omgaat met mensen. Hij heeft ontzettend veel energie, één van onze kernwaarden. Hij gelooft in de zaak, en heeft precies de uitstraling die wij zoeken bij STORM. En niet onbelangrijk: hij begrijpt waar Arnold met STORM naartoe wil groeien, en deelt die visie.

Joeri is inmiddels echt onmisbaar in ons team.

 

 

Op de foto: onze Recruitment Consultant Joeri, een mooi voorbeeld van hoe selecteren op mindset zo goed werkt

 

Hoe trek je toptalent aan met de juiste mindset?

 

Het cv of LinkedIn gaat vaak meer over vaardigheden, diploma’s en ervaring. Het is vaak een statische opsomming.

Een stukje dieper ga je al, wanneer je een professional een assessment laat doen, of een proefopdracht. Wij werken hiervoor samen met het Assessment Collectief. Behalve de vaardigheden, kan het assessment collectief ook op intrinsieke motivatie testen. Dus dan weet je al een stuk meer.

De sleutel naar écht begrijpen wat iemands motivatie en mindset is? Een open en persoonlijk gesprek voeren. En geloof ons, dat is een kunst. Dikwijls horen wij dat veel bedrijven het voeren van een diepgaand sollicitatiegesprek lastig vinden. En dan vooral het écht een goed beeld krijgen van wie de persoon aan de andere kant van de tafel of het beeldscherm daadwerkelijk is. Wat hem of haar nu écht beweegt. Wij besteden veel aandacht aan een open en eerlijk intakegesprek met de professionals uit ons netwerk. Wij hebben oprechte interesse in de persoon achter het cv. Door goed te luisteren, weten wij al snel of iemand echt goed in een team past.

 

Op de foto: het aanSTORMend talent dat in 2022 is gestart bij ons recruitmentbureau

 

Match maken op mindset: zo pakken wij het aan

 

We hebben legio voorbeelden van professionals die misschien qua ervaring en vaardigheden niet meteen pasten bij wat de opdrachtgever zocht. Maar die nu écht het verschil maken in de organisatie, omdat ze qua persoonlijkheid, energie en mindset precies zijn wat de organisatie nodig heeft.

 

Hierbij een aantal recente voorbeelden op een rij:

‘Impres zocht via STORM een professional voor een minder zware functie. Maar de vacature die uitstond was voor mij wel de aanleiding om contact op te nemen met STORM Dankzij hen ben ik nu dus gestart als Commercieel Directeur ad interim bij Impres. Ik beveel STORM aan bij alle professionals die net als ik niet per se willen reageren op een kant-en-klare functie. STORM kijkt namelijk verder dan hun neus lang is. Ze voeren niet gewoon hun opdracht uit maar kijken écht naar wat een organisatie nodig heeft.’

Lees hier het hele verhaal van Jacco van der Zee

 

‘Toen ik reageerde op een vacature bij STORM, brachten zij deze functie ter sprake. Na een aantal spontane en eerlijke gesprekken met het team en de leidinggevende, kreeg ik de baan. Het voelde alsof ik naar de winkel ging met de gedachte om iets te kopen, en terugkwam met iets totaal anders. Maar wel veel beter.

Lees hier het hele verhaal van Agnes Thach

 

‘STORM stelt de juiste vragen. Zo vroegen zij bijvoorbeeld of de kandidaten die we zochten per se ervaring moesten hebben binnen een overheidsorganisatie. Deze vraag heeft ons zelf ook aan het denken gezet. We kwamen erachter dat voor sommige vacatures overheidservaring helemaal niet zo relevant is en we juist andere zaken nodig hadden. Veel belangrijker is het om mensen met de juiste mindset aan boord te krijgen. Professionals die onze organisatie verder brengen, die weer andere dingen brengen dan we gewend zijn. Inmiddels hebben we via STORM vier vacatures vervuld met medewerkers die heel goed bij ONS passen en wij bij hen. Hierdoor hebben we heel andere competenties in huis gehaald. Professionals met een enorme drive, die ons verder helpen groeien.´

Lees hier het verhaal van Peter Zwiers

 

Benieuwd naar onze aanpak en advies voor jou?

 

Bedankt voor het lezen van dit blog, hopelijk heb je een goed beeld gekregen van hoe wij te werk gaan als recruitmentbureau in Zwolle. En waar wij jou bij zouden kunnen helpen, als professional of organisatie in de regio Zwolle. Benieuwd naar wat ons advies voor jou zou kunnen zijn? Neem dan gerust contact met mij op via 038-2222 015 of stuur mij een e-mail via erik@storminrecruitment.nl.

Meer lezen

Zo doe je nog groener zaken

Employer branding: zo trek je blijvend toptalent aan

Jouw droombaan en droomleven: 5 stappen ernaartoe

Recruitmentbureau inschakelen: 3 voordelen

 

 

 

 

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET PRIVé: ERIK VAN DE WORP | MANAGER RECRUITMENT A.I.