jan terlouw

Inspirerende zevende verjaardag met Jan Terlouw

Geplaatst op 10 oktober 2019 door Arnold Bouman

Ooit begonnen met de wens recruitment te combineren met sociaal, maatschappelijk ondernemen in Zwolle. 7 jaar later merken we dat dit lukt! En we vierden dit groots afgelopen donderdag op de Dag van de Duurzaamheid, kon  je in Academiehuis | De Grote Kerk Zwolle een speld horen vallen. Theatermaker Boudewijn Koops en de gasten gingen in gesprek met schrijver, politicus en bepleiter voor een duurzame en meer verbonden samenleving Jan Terlouw. Aïrto zong prachtige, rake nummers die in de ambiance van de Grote Kerk helemaal tot hun recht kwamen. Wat een verbinding, inspiratie en sfeer!

Hoe wil jij de wereld achterlaten?

Het gesprek met Jan Terlouw was eerlijk, mooi, stevig, verbindend, vol one-liners en grappig. Jan Terlouw (87 jaar) heeft zijn roots in Zwolle en ging op 11-jarige leeftijd naar het lyceum in Zwolle. Hij vond het bijzonder terug te zijn. Boudewijn Koops vroeg hem naar zijn leven als schrijver en het ontstaan van boeken, zijn tijd als politicus bij D66, zijn werk als natuurkundige en dat bijzondere moment bij De Wereld Draait Door. De boodschap van Jan Terlouw was opnieuw duidelijk (in een notendop): “Bedenk voor jezelf even of je wilt dat je kinderen of kleinkinderen in een slechtere wereld opgroeien dan jij. Wil je dat echt? Door de combinatie van politiek, wetenschap en schrijven, heb ik veel manieren en wegen om mijn boodschap over duurzaamheid te vertellen. Het is zorgwekkend wat er met de natuur gebeurt. Als dat veranderen kan, dan moet ik daar wat mee. Ik wil de vloer aanvegen met mensen die daar niet in geloven. Wetenschap is geen geloof. Wetenschappers zelf mogen best wat meer op de barricade. De twijfel is voor de wetenschap heel waardevol, maar voor het overgaan op actie gevaarlijk. Je kan dan zeggen dat je niets hoeft te doen. Dat we zelf nog niet willen veranderen naar een duurzamere manier van leven is omdat we nog onvoldoende weten. Er moet meer noodzaak zijn en we moeten vertellen dat het kan. De overheid moet haar bevoegdheid weer terugpakken en zorgen dat het (verduurzaming) gebeurt!”

De wereld draait door

Jan Terlouw kreeg op z’n 85e verjaardag zeven minuten zendtijd bij De Wereld Draait Door om ‘het volk’ toe te spreken. Een pleidooi voor vertrouwen en verbinding, wat hij ook gisteren opnieuw benadrukte. Jan Terlouw: “Deze kwesties zijn niet op te lossen met wantrouwen. We leven in een SAMENleving. We moeten elkaar weer vertrouwen, verantwoordelijkheid geven en het samen gaan doen.” Hoe dan? “Sowieso duurzaam leven maar word ook lid van een duurzame politieke partij, stem op de groenste persoon. En blijf betrokken. Zoals u hier vanavond bent; blijf meedenken.”

Voel de energie

Zwollenaar singer-songwriter Aïrto (o.a. bekend van The Voice of Holland en De Beste Singer-Songwriter van Nederland) gaf samen met zijn pianist de avond muzikaal vorm. Zijn lied ‘Voel de energie’, direct na het verhaal van Jan Terlouw raakte een gevoelige snaar. Een boodschap van samen sterker dan alleen, van samen er voor gaan… Gevoelig, verbindend en energie gevend.

Klaas Sloots

Wethouder Klaas Sloots sloot af. Boudewijn Koops vroeg hem naar duurzame initiatieven voor de stad Zwolle en de ambitie om over vier jaar ambtstermijn heen te kunnen kijken. Klaas Sloots: “Voor de voorjaarsnota onderzoeken we verschillende duurzame perspectieven. We zijn in gesprek met elkaar. Bijvoorbeeld over een oplossing voor de A28 die onze mooie stad doorsnijdt. Of de warmte en afwatering in Assendorp.”

Social impact

Een verjaardag om nooit te vergeten. En betrokken in alle facetten: samen schilderen aan een schilderij van Gabriël en de draak, koffie van Pure Africa, lokaal Zwols bier, gastvrijheid en de enorme inzet van de vrijwilligers van het Academiehuis. Een moment in het straatje van STORM. We vinden het belangrijk te verbinden; professionals aan organisaties (en andersom) maar ook ideeën, mensen en mooie initiatieven om zo een sociale impact te maken.

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET ARNOLD BOUMAN | EIGENAAR