baan vinden in coronatijd

Hoe vind jij een baan in de corona tijd?

Geplaatst op 12 april 2021 door Arnold Bouman

Ben je werkloos of ben je niet meer gelukkig in je huidige baan?
Je denkt wellicht: ik kijk de kat nog even uit de boom, want het gaat mij niet lukken een baan te vinden in de corona tijd. Maar waarom zou je?
Wij kunnen je namelijk op het hart drukken dat je niet bij de pakken neer hoeft te gaan zitten! De corona tijd brengt namelijk ook genoeg kansen met zich mee.
Wil jij weten hoe je een baan kunt vinden in de corona tijd? Wij delen onze tips met jou. Want groeien doe je nooit alleen.

De corona tijd biedt genoeg kansen!

De werkloosheidscijfers zijn in het laatste jaar enorm gestegen. Er zijn meer uitkeringen verstrekt aan mensen die hun baan verloren en er kwamen ongeveer twee keer zoveel ontslagaanvragen binnen als het jaar ervoor.
Ja, dat zijn harde cijfers.

Een baan vinden in corona tijd lijkt voor velen een haast onmogelijke klus. We begrijpen dan ook als geen ander dat het vinden van een baan nu nog moeilijker lijkt dan anders. Dat het juist nu nog enger is om uit die baan te stappen waarin jij niet gelukkig bent of dat je als werkloze niet weet waar je beginnen moet.

Inderdaad, de economische gevolgen zijn groot en veel bedrijven hebben het moeilijk. Maar vergeet niet, deze crisis biedt ook kansen! Sommige sectoren ervaren een sterke groei en deze sectoren staan dan ook te springen om goed personeel aan te nemen. Ook bij STORM zien we genoeg kansen. Wij voorzien namelijk nog steeds evenveel mensen van een baan als vorig jaar. Zo zie je maar, deze cijfers hoeven dus zeker niet te ontmoedigen!
Maar hoe bewandel jij het juiste pad in deze corona tijd, met als eindbestemming: het bemachtigen van die baan?

Baan vinden in de corona tijd: zo lukt het wel!

1. Heb een duidelijk einddoel voor ogen

Ga niet op elke vacature die je tegenkomt reageren: dit zal alleen maar averechts werken. Werkgevers zoeken werknemers die weten wat ze willen. Wat zijn jouw drijfveren? Wat vind jij belangrijk in een baan? Het is belangrijk te weten wat jou motiveert om het onderste uit de kan te halen. Solliciteer gericht aan de hand van deze drijfveren. Vind een werkplek waar jij compleet jezelf kan en mag zijn. Dit is alleen mogelijk als jouw drijfveren aansluiten bij de kernwaarden van een bedrijf. Als vrijheid bijvoorbeeld een belangrijke drijfveer voor je is, doe je er goed aan een baan en bedrijf te zoeken die je deze vrijheid kan bieden.

2. Een CV met wauw-effect

Een cv is dat waar bedrijven als eerste naar kijken. Zorg er dan ook voor dat je een goed exemplaar op de plank hebt liggen. No-nonsense, kort maar krachtig en visueel sterk zijn hierbij belangrijke kernbegrippen. Het is belangrijk om indruk te maken met jouw cv.
Juist nu, zou je alle tijd van de wereld moeten hebben om ervoor te zorgen dat jouw cv opvalt in die hoge stapel. Een duidelijke foto van jezelf is een must. Daarnaast is de lengte van één tot twee pagina´s het beste. Dit omdat bedrijven snel willen zien wat je te bieden hebt. Als ze meer details wensen, zullen ze jou hierom vragen tijdens het interview. Leg ook de nadruk op de zogeheten 21st century skills, de skills die in deze veranderlijke digitale wereld passen. Communicatie, samenwerking, kritisch denken en creativiteit om jouw gedachten, vragen, ideeën en oplossingen altijd te kunnen delen.

3. It is all about the network

Nooit eerder was een netwerk zo belangrijk. De neef van de vriendin van je beste vriend, de tante van je moeders beste vriendin of een oud-collega van je vader. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar echt, zij kunnen je allemaal helpen. Ook wij bieden je een onwijs groot netwerk aan in de omgeving Zwolle. Een netwerk vol werkgevers die we kunnen benaderen om dat balletje voor jou te laten rollen. Join our network!

4. Zorg voor een goede online zichtbaarheid

Online zichtbaarheid. Zorg ervoor dat je actief bent op LinkedIn, upload je CV (dat kan ook bij ons) en reageer actief op het baanaanbod dat beschikbaar is. Wees zichtbaar voor werkgevers, zodat ook zij jou proactief kunnen benaderen.

5. Je bent nooit uitgeleerd

Kennis is macht zeggen we altijd. En niets is minder waar. Soms stellen werkgevers eisen waar je nog niet aan voldoet. Juist nu heb jij de tijd om een extra cursus of vak te volgen, om ervoor te zorgen dat jij wél aan die eisen voldoet. Cursussen, opleidingen en trainingen genoeg om uit te kiezen. Focus je op het leren van skills die juist nu veel gevraagd worden of waarvan je verwacht dat de vraag in de toekomst zal toenemen. Wij bieden elke maand brainSTORMsessies, webinars en events om jouw groei als professional te stimuleren. Bekijk hier onze agenda.

6. Denk out of the box en sta open voor iets nieuws

In de sector waarin je bent afgestudeerd of waarin je werkervaring hebt opgebouwd is misschien weinig tot geen werk te vinden. Balen zeg! Maar binnen welke andere vakgebieden zou jij jouw talent ook kunnen inzetten? Of welke andere talenten zou je graag willen ontwikkelen? Is er een functie die je altijd al hebt willen uittesten? Of is er een bedrijf dat jou inspireert, maar vanwege de huidige sleur heb je nooit de tijd genomen om dit bedrijf te benaderen?

Grijp je kans! Misschien past deze nieuwe kans nog wel veel beter bij jou dan de baan uit jouw oude carrièrepad. En ook al wens je na enige tijd toch weer naar je oude baan terug te gaan, dan kan je dat doen als de arbeidsmarkt weer aantrekt. Je hebt weer nieuwe werkervaring opgedaan.
Je kan er daarnaast zelfs voor kiezen om een tijdje vrijwilligerswerk doen om vaardigheden te ontwikkelen. Niet alleen goed voor jou als persoon, maar je draagt ook nog eens bij aan een betere wereld. Lees hier het verhaal van Thom en Wieteke, die via STORM als vrijwillig bestuurslid het Bevrijdingsfestival Zwolle organiseren.

Wij denken graag met jou mee!

We hopen dat deze tips jou ondersteunen in de zoektocht naar een baan in corona tijd. Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan?! Wij staan voor je klaar! We hebben verschillende interessante vacatures op het gebied van Finance, HR, Marketing en Communicatie. Neem een kijkje op onze vacaturepagina of upload jouw open sollicitatie. Ook kan je contact met ons opnemen voor een kennismakingsafspraak, zodat we samen kunnen sparren over jouw mogelijkheden. Laten we samen een storm op de werkvloer in gang zetten!

Bronnen gebruikt voor dit artikel:

Stauffer, 2020, Radboud, 2021, AD, 2020, Monsterboard, 2021

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET PATRICIA SCHARLOO | HR OFFICEMANAGER


Lees onze andere blogs

BLOG

Nog meer STORM op komst!

STORM gaat veel verder dan alleen het invullen van vacatures. Wij zien onszelf als bruggenbouwer en veranderaar. Lokaal én op…

Lees meer

BLOG

Smaakvolle diversiteit: KLEURrijk in de STORM

Ons STORM team, een lappendeken van verschillende persoonlijkheden, achtergronden en ervaringen. Wij geloven in het geven van kansen en het…

Lees meer
storm in recruitment

BLOG

STORM zet deze maand een nostalgisch plaatje op

Het is januari 2019 wanneer we voor het eerst een blog op onze website plaatsen. Sindsdien delen wij bij STORM…

Lees meer