storm in recruitment

Employer branding: hoe woest aantrekkelijk ben jij voor talent?

Geplaatst op 29 januari 2023 door Joeri Pechler

Talentvolle professionals aantrekken én behouden is een opgave. Tenzij je als werkgever een fantastische reputatie en een enorme aantrekkingskracht hebt. Dit bouw je natuurlijk niet in één dag op. Dat is een kwestie van blijvend werken aan jouw werkgeversmerk. Wil jij met jouw bedrijf ook woest aantrekkelijk zijn voor talent? Onze immer enthousiaste en vitale kantoor-directeur van STORM Joeri Pechler vertelt jou hoe.

 

Van moeten naar willen

 

Waar doen we het eigenlijk allemaal voor?

Die vraag stelde iemand uit ons STORM-team mij en Arnold onlangs. Het viel even stil. Wat een goede en legitieme vraag. Gelukkig konden we er snel antwoord op geven: professionals en bedrijven in de regio Zwolle verbinden en helpen groeien. Dat is onze missie bij STORM. Hoe we dat doen? Dat staat in ons manifesto. Het sneed hout. Onze jonge talentvolle vragensteller is gebleven.

Welk antwoord geef jij op de vraag: waarom doe je wat je doet? Voor jezelf én voor jouw bedrijf?

Heb jij scherp voor ogen wat het doel is? En kun je dat in één zin uitleggen?

Als dat niet zo is, dan alle begrip. De generaties hiervoor waren niet zo bezig met deze vraag. En dus hoefde je hier ook geen antwoord op te geven. Een werknemer deed gewoon z’n werk, en de werkgever ging er vanuit dat ze toch wel voor je wilde werken.

Maar dat tij is gekeerd, en heel eerlijk: ik vind het fantastisch. Eindelijk hebben we een écht gesprek met elkaar. Dat leidt ertoe dat bedrijven verder gaan dan puur winst maken en de focus op hun missie en doel scherp houden. Want de jongere generatie werkt niet (meer) omdat het moet. Zij willen een relevante bijdrage leveren aan de wereld en komen hun bed uit voor werkzaamheden die ertoe doen. Doe je loze beloftes en vertel je mooie marketingpraatjes over doelen en missies die nergens op gebaseerd zijn? Sorry guys. Prikken ze binnen no-time doorheen.

Belangrijkste van aantrekkelijk gevonden worden als bedrijf is het dat ook daadwerkelijk zíjn. Een mooie organisatie where people walk the talk, waar het fijn is om te werken. Dat is wat professionals anno 2023 willen van hun werkgever. Waar werknemers positief zijn over hun werkzaamheden en het team weet waar ze het allemaal voor doen (purpose en missie) en het ook gewoon gezellig is (cultuur en waarden).

De eerste stap in aantrekkelijk zijn als bedrijf is dus aantrekkelijk zijn en duidelijk krijgen waarom “je doet wat je doet” helpt hierbij. Oftewel: focussen op jouw why (bekijk ter inspiratie hiervoor de TEDTalk van Simon Sinek). Staat jouw doel en missie als een huis, dan kun je verder naar de volgende stap: het vermarkten van jouw bedrijf als woest aantrekkelijke werkgever!

 

storm in recruitment

 

Employer branding: strategisch omgaan met jouw werkgeversmerk

 

Heb je eenmaal haarscherp voor ogen wat het doel is van jouw bedrijf en hoe werknemers hieraan kunnen bijdragen, dan is het tijd om deze boodschap zo goed mogelijk over de bühne te krijgen.

Bij STORM vinden wij dat de professionals (de werknemers) eigenlijk net zo belangrijk voor je organisatie zijn en dus net zo fantastisch behandeld moeten worden als je betalende opdrachtgevers.

Even een lesje employer branding.

Employer branding is ontstaan in de jaren 90, toen bedrijven begonnen te beseffen hoe belangrijk het is om een positieve reputatie als werkgever op te bouwen en te onderhouden. Het doel was om aantrekkelijker te worden voor potentiële werknemers en tegelijkertijd hun loyaliteit en betrokkenheid te verhogen. De term “employer branding” is ontstaan uit de marketing discipline en is sindsdien een belangrijk onderdeel geworden van de HR-strategie van veel bedrijven over de hele wereld.

Door middel van employer branding zetten bedrijven hun bedrijfscultuur op de kaart en creëren ze een meerwaarde voor de doelgroep, met als doel het behouden van huidige medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en een algemeen sterk bedrijfsimago op gebied van werkgeverschap. Employer Branding betekent strategisch omgaan met de vraag: hoe bouw je een sterk merk dat de juiste klanten en medewerkers aantrekt? Het gaat om begrijpen wat jouw imago en reputatie is als werkgever en deze constant verbeteren.

 

storm in recruitment

 

Employer branding: de beste voorbeelden

 

Bedrijven met de beste employer branding degenen zijn die hun cultuur, waarden en werknemerservaring krachtig weten over te brengen aan potentiële werknemers en het grote publiek.

Dat kan door hier een strategie voor te bedenken, of door het gewoon te doen. De manier waarop wij dit bij STORM doen is door gul te zijn in het geven van aandacht en cadeautjes aan de professionals en bedrijven in ons netwerk. Oprechte, persoonlijke aandacht. Dat maakt het verschil. Daarnaast organiseren wij elke maand diverse events. Via ons Instagram account kan iedereen een kijkje achter de schermen nemen, om te zien hoe het eraan toe gaat bij ons op kantoor. Daarnaast vragen wij tevreden professionals elke maand om te vertellen over hoe ze de samenwerking met ons als recruitmentbureau hebben ervaren.

Ik merk dat wanneer mensen bij ons op kantoor komen, ze pas écht de vibe ervaren die bij ons hangt. Dat ze dan zeggen: wow, wat een enthousiasme. Wat een leuke club.

 

instagram storm

 

Neem nu kijkje achter de schermen bij STORM via Instagram, volg ons hier.

 

Een klant van ons, Pixelpillow, pakt employer branding op een hele onderscheidende manier aan. Wij hielpen hen met het vinden van een support engineer (lees hier hoe dit verliep). Behalve dat Pixelpillow heel duidelijk hun waarden uit, hebben ze een gedurfde filosofie. Ze vertellen de buitenwereld dat ze een 9-tot-5-mentaliteit hebben en daar trots op zijn. Dat spreekt natuurlijk heel veel talentvolle digitale vernieuwers aan!

 

pixel pillow

 

Voorbeeld van mooi stukje Employer Branding op de website van Pixelpillow. Wil jij geïntroduceerd worden bij deze werkgever? Neem dan contact met ons op!

 

Dit zijn de bedrijven in Nederland die ook bekend staan om hun goede employer branding:

Booking.com: Het online reisbureau staat bekend om zijn innovatieve cultuur en werknemersvoordelen, zoals flexibele werktijden en de mogelijkheid om op afstand te werken.

Philips: Het technologiebedrijf staat bekend om zijn inzet voor diversiteit en inclusie en zijn focus op de ontwikkeling en groei van werknemers.

ING: De financiële dienstverlener staat bekend om zijn aandacht voor de balans tussen werk en privé en het welzijn van werknemers, evenals zijn inzet voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

KLM: De luchtvaartmaatschappij staat bekend om haar grote betrokkenheid en aandacht voor het welzijn van werknemers en haar inzet voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Iets verder van huis, in Noord-Amerika, zijn de voorbeeldbedrijven als het gaat om employer branding: Google, Apple en Amazon. Net als Facebook, LinkedIn, Salesforce, Zappos, Airbnb, Dropbox en HubSpot. Allemaal staan bekend om hun innovatieve culturen en secundaire arbeidsvoorwaarden.

In een eerder blog dat we schreven over employer branding kun je meer lezen over hoe het Apple lukt om zo’n sterke aantrekkingskracht te hebben op talentvolle professionals.

 

 

Hulp nodig met jouw employer branding?

 

Wil jij aan de slag met het blijvend aantrekken van talent? Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij zetten graag samen met jou de lijnen hiervoor uit. Als specialist in HR, Finance en Marketing en Communicatie hebben wij zelf veel kennis in huis over het bouwen aan een stevig werkgeversmerk.

Geloof ons, employer branding gaat nóg belangrijker worden binnen bedrijven, met als gevolg dat de vraag naar Employer Branding Specialisten gaat groeien.

Zoek jij een Employer Branding Specialist? Wij kunnen jou verder helpen met het vinden van de juiste persoon voor deze functie.

Ben jij gespecialiseerd in werkgeversmarketing? Neem contact met ons op of neem een kijkje op onze vacaturepagina. Zo zoeken wij momenteel voor VHZ in Zwolle een Employer Branding Specialist en voor een andere opdrachtgever in Nunspeet een Specialist Arbeidscommunicatie (let op: geven deze linkjes een foutcode dan zijn de vacatures inmiddels vervult!).

Heb je een opmerking of een vraag over mijn blog? Laat het mij dan gerust weten!

 

Vitale groet, Joeri Pechler.

 

storm in recruitment

joeri pechler

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET JOERI PECHLER | DIRECTEUR