dromen waarmaken

Jouw droombaan en droomleven: 5 stappen ernaartoe

Geplaatst op 6 juni 2021 door Arnold Bouman

Wat is jouw droom? In het dagelijks leven sta je misschien niet altijd stil bij die vraag. Toch moedigen wij jou aan om vaker over na te denken. Dat waar jij naar verlangd zegt namelijk meer over wie jij bent en jouw talenten dan je denkt. Werk doen waar jij gelukkig van wordt en dat precies bij jou past, betekent dat je meer impact kunt maken. Een storm in gang kunt zetten. In dit blog geven wij jou tips over hoe je duidelijk krijgt wat jouw droom is en hoe je deze waar kunt maken. Op de werkvloer, en daarbuiten.

Een droom kun je op verschillende manieren uitleggen. De betekenis van het woord ´droom` is enerzijds: de opeenvolging van beelden, gedachten, emoties en gevoelens die zich voordoen gedurende je slaap. Voeg je aan droom het woord ´waarmaken´ toe, dan praat je over het volgen van je hart en doen waar je écht gelukkig van wordt. Dit houdt concreet in dat je een nieuw pad inslaat, een vaak nog onbekende weg, die zo goed bij je past dat je er energie van krijgt en daardoor een bepaalde vrijheid voor jezelf creëert.

1. Wie ben ik? Jezelf beter leren kennen

I have a dream. Het zijn de legendarische woorden van Martin Luther King. Hij heeft zijn leven ingezet voor zijn droom dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Deze woorden zeggen met name iets over de persoon die hij was. Gelijkheid was voor hem zo belangrijk, dat hij alles in zijn leven daarvan in het teken heeft gezet.

Maar Luther King was zeker niet de enige die zijn idealen nastreefden. Steeds meer ondernemers starten hun onderneming vanuit idealen. Social enterprises noem je dit soort bedrijven. Het draait niet om geld, maar om idealen. Van verpakkingsvrij boodschappen doen (Pieter Pot), tot de plastic soup de wereld uithelpen (Dopper), en Nederland van het gas afhelpen (Groenpand). Voor ons bij STORM is duurzaamheid heel belangrijk, zoals je hier kunt zien in de initiatieven die we nemen en steunen.

Maar hoe kom je er nou achter wat jíj echt belangrijk vindt?

Dat is een kwestie van stilstaan bij de vragen: wie ben ik, wat wil ik en waar ben ik goed in. Vitaliteit & Burn-out coach Linda Hoogendoorn daarover: ´Veel mensen raken de verbinding met zichzelf kwijt door lange tijd niet te doen wat bij hun past. Als coach help om die verbinding met jezelf weer te herstellen. En begeleid ik ze om hun waarden en kwaliteiten te ontdekken.´Het helder krijgen van de kernwaarden, dat wat jij écht belangrijk vindt, vormt dan ook een vast onderdeel van haar coachingstrajecten. Linda: ´Als je jouw leven daaromheen opbouwt, dan bouw je automatisch aan je droom.´

Als wij met jou als professional in gesprek gaan, proberen wij behalve jouw talenten ook scherp te krijgen wat jou motiveert en waar je naartoe wilt.  Thom Wolters zei daarover: ´Arnold stelde hele goede vragen om erachter te komen wie ik ben, wat mijn dromen zijn en wat ik belangrijk vind in een baan.´ Inmiddels ervaart hij veel werkgeluk als Manager Bedrijfsvoering Finance, Control en ICT bij Centrada. Lees hier zijn verhaal.

2. Wat geeft jouw leven en werk zin?

Dat zingeving een heel belangrijk onderdeel is van een gelukkig leven, dringt steeds meer door tot ons bewustzijn. Dat geldt ook voor werkgeluk.

Inge van de Pol weet dit uit haar ervaring als werkgelukcoach voor haar bedrijf Bhappyatwork. Het waarmaken van dromen en het ervaren van meer werkgeluk start volgens haar bij jezelf goed (leren) kennen. En vervolgens die activiteiten doen die jou zingeving geven.

Inge: ´Wat jij zinvol vindt, zegt alles over jouw normen en waarden. Wat jij belangrijk vindt. Als je dit eenmaal weet, dan kun je doen waarin jij het allerbeste bent. En je hard maken voor een doel waaraan jij graag wilt bijdragen. Duidelijkheid hebben hierover geeft je meer lef en vertrouwen. Er komt dan veel energie los, waardoor je een grotere aantrekkingskracht hebt en je hulp gaat krijgen om je doelen waar te maken.´

3. Jouw route uitstippelen

Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Met wie ben je dan samen? Wat doe je dan? Hoe ziet jouw droomleven eruit?

Bestsellerauteur Michael Pilarczik legt in zijn boek Master Your Mindset uit dat als je eenmaal scherp hebt wat je doelen zijn én je belemmerende gedachten, dat je dan kunt werken aan een plan om er te komen. Zodat je wel de stap durft te zetten naar het realiseren van dat waar je het meest naar verlangd.

We raden je aan om dit beeld zo scherp mogelijk te krijgen, om het te visualiseren. Hoe je de kracht van visualisatie inzet is heel persoonlijk. De één maakt een moodboard, bijvoorbeeld via Pinterest en plaatst deze op een zichtbare plek in de woonkamer.

Zo maak je een vision board:

Als dit niet voor je werkt is je plan op een bierfiltje schrijven. Of te berekenen in Excel. Of misschien werkt mediteren wel voor jou. De app Meditation Moments is daar geschikt voor (of check deze video).

Territory Mapping is ook een beproefde methode om duidelijkheid te krijgen over jouw pad en bestemming. Zelf hebben wij als STORM-team, onder begeleiding van Doutzen Groothof, ook een territory map gemaakt. Deze heeft een prominente plek gekregen in ons kantoor, zodat we onszelf vaak herinneren waarom we doen wat we doen, en wat ons drijft. Als team, en als bedrijf (hier lees je hoe het werkt). In ons manifesto kun je ook onze 3 belangrijkste kernwaarden lezen.

4. Jouw dromen delen met anderen

De vierde stap naar het waarmaken van je dromen is door je dromen te delen. Met je werkgever, je recruiter, vrienden en familie. Je dromen realiseren moet je zelf doen, maar je kunt hierbij meer hulp krijgen dan je van tevoren misschien beseft. Een gouden tip, een contactpersoon, een inspirerend event, een gesprekje bij het koffieautomaat: het zijn de kleine dingen die soms een zaadje kunnen planten voor een droom of de doorslag kunnen geven om deze te verwezenlijken.

Rianne Schuurman, die via STORM aan de slag ging bij GGD IJsselland zegt hierover: ´Tegen jonge mensen, studenten, zeg ik altijd: stel je open voor alles om je heen. Wees nieuwsgierig. Praat en luister. Loop eens een dagje mee met de directeur, stel vragen. Ontwikkel je breed. Zorg dat je stapsgewijs ontdekt wat je talenten zijn en grijp vervolgens alle kansen om die verder te ontwikkelen. Als je vanuit je talent werkt, krijg je energie. De werkzaamheden passen dan zo goed bij je dat je je prestaties zelf vaak niet zo bijzonder vindt, omdat ze je gemakkelijk afgaan. Maar anderen vinden dat wel.´

Rianne’s eigen talent is haar daadkracht en realisatiedrang, gecombineerd met een grote hoeveelheid energie en enthousiasme: ze weet wat ze wil, en gaat ervoor. Ze kiest er bewust voor om haar hart te volgen. Ze wordt gedreven door anderen helpen, duurzaamheid en sociale maatschappelijke kwesties. Daarom heeft ze naast haar freelance werkzaamheden als communicatieadviseur, de social enterprise Cooking Bag Company opgericht. Op die manier biedt ze mensen in Nederland een mooi en duurzaam product om mee te koken, en ondersteunt ze Cooking Bag projecten in Gambia en Ghana.

Rianne: ´Er zijn gebeurtenissen in het leven die maken dat je even bewust stilstaat en denkt: wat wil ik nu écht? Wat past goed bij mij? Dan is het een kwestie van je hart volgen, want dan komen de juiste mensen en mooie dingen vanzelf op je pad.´ Zo ontmoette ze tijdens een reis naar Ghana een zeer inspirerende vrouw, Ellen Seldenthuis, die met lokale vrouwen en mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder andere Cooking Bags maakt. Ze zou een half jaar later voor Buzz Women naar Gambia en wist meteen: dit wil ik, met hulp van Ellen, samen met lokale vrouwen daar ook opzetten. En dat is gelukt. Het zorgt voor zingeving en ze krijgt er veel energie van.

Als daadkrachtig persoon keerde ze terug uit Afrika met een wijze les: Trust the process. ´In Gambia heb ik geleerd om niet te ongeduldig te zijn en vertrouwen te hebben in het proces. Bovendien was ik onder de indruk van het naar elkaar omzien en met elkaar delen. Op onze buitenwerkplaats bereidde een vrouw elke dag een warme maaltijd op een vuurtje. De vrouwen met wie ik samenwerkte, nodigden me steevast uit om mee te eten, maar ik bedankte meestal en werkte door. Zodat zij niet met mij hoefden te delen. Totdat een vrouw op een dag tegen me zei: ‘Rianne het gaat niet om de hoeveelheid eten, maar om de hoeveelheid handen waarmee wordt gegeten’. Dat raakte me. Wat een mooie visie op saamhorigheid. Daar kon ik, en kunnen wij in onze individualistische maatschappij, nog veel van leren.’

rianne schuurman

5. Stap uit jouw comfortzone

Je kunt geen droombaan of droomleven bestellen. Er bestaat niet zoiets als een McDream, het is niet even af te halen.

In tegendeel. Dromen waarmaken is hard werken, het heeft veel te maken met van de gebaande paden afgaan. Denk je dat het comfortabel was voor Martin Luther King om tegen de gevestigde orde in te gaan? Of voor al die Nederlanders die emigreerden en Ik Vertrek-achtige taferelen tegenkwamen? Of denk maar eens aan al die ondernemers, die hun baan durfden opgeven om vanuit het niets, iets te maken.

Voor het waarmaken van dromen is het nodig om keuzes te maken. Om offers te brengen. Want als je iets heel erg graag wilt, dan betekent dat dat je iets anders niet kunt doen. Iedere topsporter weet dat, net als iedere topondernemer. Daarom is, en dat is ons laatste advies, het waarmaken van dromen ook een kwestie van mindset. Van elke dag weer opnieuw kiezen. En soms gewoon hele grote keuzes durven maken.

Wat is jouw droom?

Noem het ambitieus, maar wij zien ons werk als recruiter bij STORM als het waarmaken van dromen. In het maken van een goede match tussen organisaties en professionals, helpen wij beiden om een storm op de werkvloer in gang te zetten. Want dromen waarmaken doe je samen.

We hopen dat wij jou via deze tips weer een stapje verder hebben geholpen naar een gelukkiger leven, waarin je meer zingeving ervaart zowel op de werkvloer als daarbuiten. Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw dromen. En hoe je deze waar gaat maken. Wij hebben een groot netwerk van profssionals en bedrijven in de regio Zwolle en zijn daarnaast gespecialiseerd in het herkennen van talent. Misschien kunnen wij jou nu of in de toekomst ook verder helpen om jouw doelen te realiseren. Hoe groot of klein die ook zijn!

Wil jij graag in gesprek over jouw droom? Laat ons weten waar je naar verlangd en misschien kunnen wij jou verder helpen!

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET ARNOLD BOUMAN | EIGENAAR