annora

Diversiteit en het benutten van elkaars talenten als team: de visie van STORM-recruiter Annora

Geplaatst op 21 augustus 2023 door Annora Salomons

Het belang van aandacht voor diversiteit en inclusiviteit in bedrijven is steeds duidelijker geworden. In dit blogartikel vertel ik, STORM-recruiter Annora Salomons, over het belang van diversiteit in het bedrijfsleven en hoe teams optimaal kunnen profiteren van elkaars talenten door wederzijds respect en acceptatie.

Tijdens mijn opleiding HR is het onderwerp diversiteit weliswaar aangestipt, maar naar mijn mening is hier niet genoeg diepgang aan gegeven. Dit bracht me ertoe om de minor “Professioneel omgaan met diversiteit en inclusiviteit” te volgen, waar ik me een half jaar lang verdiept heb in het onderwerp.

Waarom is diversiteit zo belangrijk voor mij?

Ik ben van mening dat HR en recruitment draait om goed werkgeverschap. Ik spreek veel professionals en kandidaten, iedereen is in eerste plaats mens. Iedereen is anders, elk met unieke denkwijzen, gevoelens en achtergronden. Het is vanzelfsprekend dat mensen anders reageren en verschillende voorkeuren hebben. Als werkgever is het goed hierbij stil te staan.

Als we willen dat onze medewerkers met respect en begrip met elkaar samenwerken, moeten we investeren in het begrijpen van elkaars verschillen. Door hier aandacht aan te besteden kun je ervoor zorgen dat collega’s zich welkom voelen en het gevoel hebben er te mogen zijn, ongeacht de achtergrond. Niemand is beter dan de ander; binnen een bedrijf werken we samen toe naar een gezamenlijk doel. Het is daarbij cruciaal om elkaar te accepteren als mensen, los van onze professionele prestaties.

 

 

Diversiteit gaat veel verder dan zwart-wit!

Diversiteit is veel meer dan alleen verschillen in geslacht, etniciteit, opleidingsniveau of seksualiteit. Het omvat meer facetten van ons leven, zoals onze jeugdervaringen, onze geboorteplaats, en zelfs persoonlijke eigenschappen zoals hooggevoeligheid of autisme.

Hoe moeten we met diversiteit omgaan?

Ik geloof dat het niet om dwang moet gaan, waarbij we alleen maar diversiteit bij elkaar willen brengen om een bepaald percentage te halen. Diversiteit is een gevoelig en complex onderwerp dat verkeerd begrepen kan worden als het niet met respect wordt benaderd. Wat voor mij telt, is de manier waarop we met elkaar omgaan. We moeten aandacht hebben voor elkaar en begrijpen waar je collega’s vandaan komen (denk hierbij aan afkomst, cultuur en de waarden die mensen hieruit hanteren). Als team is het goed om aandacht te besteden aan de manier van samenwerken en om inzicht te krijgen in ieders belangen en behoeften.

Het gaat om het creëren van een omgeving waarin iedereen kan deelnemen en welkom is en daarin is respect het codewoord.

 

 

Begrijpen wat ieder individu nodig heeft

Het werken aan en met diversiteit binnen een team is een uitdaging die afhangt van de individuele behoeften in elk team. Als iemand uit een andere cultuur komt, kan het zijn dat deze persoon andere begeleiding nodig heeft dan een ander teamlid. Een verschil in cultuur kan zorgen voor onduidelijkheden in communicatie of onbegrip over een organisatiestructuur. Als iemand de taal niet spreekt, heeft diegene wellicht extra ondersteuning nodig. Mensen met autisme of ADHD kunnen anders reageren op bepaalde situaties en het is essentieel dat we hierover kunnen praten binnen het team. Door open met elkaar te communiceren en te begrijpen wat iedereen nodig heeft, kunnen we elkaar beter ondersteunen en begrijpen.

Als het gaat om het vinden van personeel, moeten we erkennen dat iedereen vooroordelen heeft. We kunnen er niet omheen. Bij het doornemen van een CV en het spreken van een kandidaat hebben we onbewuste vooroordelen. Het is goed om ons bewust te zijn van deze vooroordelen en ons realiseren dat het slechts onze perceptie is.

Ons team bij STORM is bewust divers samengesteld, zodat we ook richting de kandidaten geen tunnelvisie hebben. Het draait om de juiste persoon op de juiste plek, los van onze eigen vooroordelen.

Ondanks dit kunnen wij niet ontkennen dat iedereen vooroordelen heeft. We vinden allemaal ergens iets van, dat is nu eenmaal een feit. Wanneer iets of iemand niet direct in jouw straatje past, dan roept dit vaak gevoelens op. Het is vervolgens jouw keuze hoe je omgaat met deze gevoelens en gedachten.

Ga je wijzen of roddelen?

Laat je jouw gevoelens er gewoon zijn en laat je deze persoon gewoon lekker?

Of ben je nieuwsgierig naar die persoon en ga je het gesprek aan?

Goed omgaan met diversiteit en dit op een positieve manier kunnen inzetten is een uitdaging en die moeten we samen aangaan!

Doe je mee?

 

Over Annora Salomons

Annora Salomons uit Zwolle maakte voor het eerst kennis met STORM tijdens haar studie HRM. Omdat de organisaties waar wij voor werken haar aanspraken, besloot ze om bij ons te komen werken. Als recruiter houdt ze zich bezig met het opstellen en plaatsen van vacatures, het selecteren en spreken van kandidaten en het opmaken van cv’s om deze daarna voor te stellen aan de klant. Annora is een kei in structuur en orde. Echt zo iemand die altijd precies weet waar iets is gebleven en oprecht blij wordt van to-do-lijstjes. Daar wordt zij zelf rustig van. En wij stiekem ook. Annora heeft een echte sportmentaliteit, ook op de werkvloer. Ze helpt anderen graag om het beste uit zichzelf te halen, en daarbij niet op te geven. Ook niet in de zoektocht naar een fijne werkplek. Want dat is waar het volgens Annora steeds meer over gaat: je fijn willen voelen in een team en écht kunnen bijdragen. In haar vrije tijd is Annora een zeer sportief en actief persoon. Ze is een paar keer per week te vinden op de padel- en tennisbaan. Ook doet ze aan boulderen. Natuurlijk houdt ze van een film kijken en een drankje drinken met vriendinnen maar… Als je haar helemaal blij wilt maken, nodig haar dan uit voor een spelletjesavond en zet een bordspel op tafel. Bijvoorbeeld Ticket to Ride. Annora heeft vanwege de minor die ze volgde over inclusiviteit en diversiteit extra affiniteit met dit onderwerp.

Mocht je haar zoeken, je kunt haar bereiken via annora@storminrecruitment.nl of 06 – 2510 9274/ 038 – 2222 015.

 

 

Meer lezen

Van topbasketballer tot Recruitment Consultant bij STORM

Vakantiegevoel langer vasthouden: dit zijn onze tips

Verhitte arbeidsmarkt: zo houd jij jouw hoofd koel

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET ANNORA SALOMONS | RECRUITER