Dag van de Duurzaamheid: zo doe je nog groener zaken

Geplaatst op 10 oktober 2020 door Patricia Scharloo

Op 10 oktober 2020 bestonden wij 8 jaar! Helaas waren onze feestelijke plannen corona cancelled. Maar het gaf ons een reden om extra stil te staan bij de Dag van de Duurzaamheid die elk jaar op 10 oktober plaatsvindt. Een jaarlijks event waar je als organisatie, overheid, school en organisatie je van je ‘groenste’ kant kunt laten zien. Wij vinden duurzaamheid & samen impact maken essentieel. Daarom delen wij vandaag onze tips om nóg groener zaken te doen.

Duurzaamheid: wat betekent het eigenlijk?

Het woord ‘duurzaam’ is overal. Veel organisaties gebruiken het om te omschrijven hoe ze op een milieuvriendelijke manier ondernemen. Ook vervuilende multinationals gebruiken graag het woord duurzaamheid. De betekenis van het woord duurzaamheid is een beetje verloren gegaan, omdat het woord te pas en te onpas wordt gebruikt.

Dit verstaan wij onder duurzaamheid:

1. Duurzaamheid als eigenschap betekent dat iets lang goed blijft en blijft bestaan;

2. Het streven naar duurzaamheid betekent verstandig omgaan met energiebronnen en het milieu.

Groener werken en leven doe je samen

STORM in Recruitment vindt sinds de oprichting duurzaamheid een essentieel onderdeel van zaken doen. Door inzichten te delen met andere organisaties en zelf zo duurzaam mogelijk te werken geven wij daaraan vorm.

Zo vierden wij onze 7e verjaardag vorig jaar met Jan Terlouw, die als gastspreker ons wees op het belang van duurzaamheid (kijk we hebben de foto´s nog!).

Je kon een speld horen vallen toen hij zei: ´Bedenk voor jezelf even of je wilt dat je kinderen of kleinkinderen in een slechtere wereld opgroeien dan jij. Wil je dat echt? Het is zorgwekkend wat er met de natuur gebeurt. Als dat veranderen kan, dan moet ik daar wat mee. We leven in een SAMENleving. We moeten elkaar weer vertrouwen, verantwoordelijkheid geven en het samen gaan doen.´

Gemotiveerd om groener zaken te doen

Als STORM in Recruitment komen wij dagelijks bij organisaties over de vloer. En wij merken dat organisaties in Zwolle en omgeving een enorme drive hebben om beter, groener en innovatiever zaken te doen!

Wij zien dat het vaak de kleine veranderingen zijn die een groot verschil kunnen maken. Vooral als je het samen doet.

Zet gewoon de eerste stap, ook al is deze klein, en als je dat blijft doen dan gaat duurzaamheid ook leven in jouw organisatie.

5 tips om vandaag al duurzamer te zijn

If you really want something you´ll find a way. If not, you´ll find an excuse.

Wat is jouw excuus om niet te starten met groener zaken doen?

Hierbij een aantal tips om vandaag al te starten met groener zaken doen.

Tip 1: Ruim je data op

Jaarlijks stoten Nederlandse datacenters enorm veel CO2 uit. Servers zijn bijna net zo vervuilend als vliegtuigen.

Heb je er wel eens over nagedacht wat jouw jouw digital footprint footprint is op 1 dag, een werkweek of je hele carrière? We produceren dagelijks zowel werk als privé enorm veel data. Van een appje, een mailtje tot jouw website die gehost is: voor al deze acties is serverruimte nodig in een datacenter. We kunnen daar wat aan doen door servers op de ecostand te zetten, door data op te ruimen én door websites groen te hosten.

Tip 2: één dag per week geen vlees

Een dag per week geen vlees voor alle Nederlanders, betekent op jaarbasis een grote daling van de CO2-uitstoot. Gaan wij dat halen wanneer bij vrijwel elk buffet, diner of feestje vlees de norm is en plantaardige gerechten de uitzondering? Eén keer per week geen vlees bij de lunch op kantoor zou al helpen.

De gemeente Amsterdam, Haarlem en Delft zetten overigens wel een hele grote stap met de campagne: ‘Carnivoor, geef het door’.  Bij een gemeenteborrel wordt het plakje worst dus alleen nog op verzoek geserveerd. Vegetarische hapjes zijn daar de norm geworden.

Tip 3: Zonnepaneel op het dak van je kantoor

Heb je al eens nagedacht over duurzaam energie opwekken met zonnepanelen op het dak van het organisatiespand? Leasen behoort ook tot de opties. Het is een mooie manier om CO2-uitstoot te verminderen én het levert je ook geld op. Bij aanschaf kun je gebruikmaken van de Energie Investeringsaftrek waarbij je 40% van de investeringskosten mag aftrekken van de fiscale winst.

Tip 4: Verantwoordelijker reizen van A naar B

Je moet wel iets eerder van huis maar… Als we allemaal minder hard zouden rijden, gemiddeld 100 km per uur, dan levert dat een behoorlijke vermindering van de CO2-uitstoot op. Andere opties: vaker op de (kantoor)fiets, carpoolen en zakelijk een meer milieuvriendelijke auto rijden.

Tip 5: B-corps & groene initiatieven

Wat hebben de Triodos Bank, Ecover en Danone gemeen?

Het zijn allemaal B-corps. En dit zijn organisaties om je door te laten inspireren omdat zij écht durven kiezen voor duurzaamheid.

B Corp staat voor Benefit Corporation. B Corps worden gecertificeerd door de non-profitorganisatie B Lab. De B Corp gemeenschap streeft concreet naar minder ongelijkheid en armoede, een gezonder milieu, sterkere gemeenschappen en het creëren van kwalitatief hoogwaardige banen die waardigheid en betekenis genereren.

B-corps willen het begrip ‘succes’ herdefiniëren, namelijk door niet alleen te handelen vanuit financiële overwegingen, maar vanuit een breder perspectief waarin iedereen voordeel heeft van de diensten van het organisatie. Vanuit een People, Planet, Profit-gedachte, dus.

Het groene jasje van STORM in Recruitment

Wij zijn geen gecertificeerde B-corp, maar sociaal en maatschappelijk betrokken zijn zit wel in ons DNA. Door waarde toe te voegen en te delen maken we samen de wereld een stukje mooier.

Hoe wij zelf vormgeven aan duurzaamheid? Nou door waar mogelijk op de fiets naar kantoor te gaan, zoveel mogelijk papierloos werken, eerlijke koffie te drinken en staand te werken. Ons kantoor is plantrijk, ook de hond mag mee naar kantoor en hebben gekozen voor een groene en eerlijke bank voor onze financiële zaken.

Oh ja, over groen gesproken…

De komende tijd gaan we aan de slag met onze huisstijl, samen met bureau Beeldprikkels. Misschien gaan we wel een andere kleur groen gebruiken voor ons logo. Of wordt het hele kleurenpalet anders. The only constant is change, zeggen ze wel eens. Wij hebben in ieder geval zin in een huisstijl die past bij onze groei van de afgelopen jaren.

Happy birthday to us!

Duurzaamheid betekent natuurlijk ook dat iets lang goed blijft en blijft bestaan… Daarom toch nog héél even de aandacht voor onze verjaardag vandaag!

We zijn namelijk best een beetje trots dat wij na 8 jaar hard werken zijn uitgegroeid tot hét recruitmentbureau in de regio Zwolle voor uitdagende klussen en top professionals.

Onze focus ligt op detachering, interim en vaste banen in de marketing communicatie, HR en finance. En wij doen dit voor prachtorganisaties waaronder Wayer Yachts, Royal Huisman, Agrifac, Landstede Groep, Gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel.

And this is just the beginning!

Wij komen graag in contact met jou!

Wij geloven in duurzame relaties. Met jou als professional en organisatie. Maar ook met jou als netwerk- en samenwerkingspartner, studerend talent, mede Zwollenaar en onze groene omgeving.

Heb je een vraag over een vacature? Zoek je een kandidaat? Of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op!

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET PATRICIA SCHARLOO | HR OFFICEMANAGER