6 LinkedIn tips die het verschil maken

Geplaatst op 11 februari 2022 door Patricia Scharloo

Een eerste indruk kun je maar één keer maken, en dit gebeurt vaak digitaal. Dus of je nou op zoek bent naar een baan, een nieuwe professional zoekt of een ondernemer bent: zorg ervoor dat jouw online presentatie klopt bij wie jij bent en wat je wilt uitstralen. Want LinkedIn is dé plek waar jij meer van jezelf kunt laten zien en waar je dat nieuwe toptalent, die nieuwe baan of business partner kunt vinden.

 

1. Wie is de persoon achter de professional?

Wie is hij of zij eigenlijk? Dat wil je meteen weten als je kijkt op iemands LinkedIn profiel. En daarbij gaat eigenlijk iedereen tussen de diploma’s, werkervaring en aanbevelingen op zoek naar iets persoonlijks. Want waar je hebt gewerkt en hebt gestudeerd zegt natuurlijk wel iets over jou, maar lang niet alles.

Dat je de vaardigheden hebt geloven werkgevers vaak wel (en is bovendien te testen). Maar een belangrijkere vraag is: pas jij in het team? Ben jij een prettig persoon om mee te werken? Pas jij qua cultuur bij het bedrijf? Wat is jouw werkhouding? Ben jij écht die veranderaar, diegene die gaat zorgen voor groei?

Al die dingen kun je natuurlijk niet opmaken uit een LinkedIn profiel, daarvoor moet je samen het gesprek aangaan. Maar als jij wél wat meer van jezelf durft te laten zien dan alleen het zakelijke, dan val jij op. En dat wil je als je écht de baan graag wilt.

En voor werkgevers geldt: hoe zorg jij ervoor dat toptalent bij jou wil werken? Door ook zelf aantrekkelijk te zijn als werkgever en persoon. En die aantrekkingskracht begint online.

 

LinkedIn heeft tal van opties om zo veel mogelijk van jezelf te laten zien binnen korte tijd. Ons advies is om in ieder geval jouw basisprofiel goed in te richten, of te verbeteren. Als deze eenmaal staat, dan kun je met een gerust hart mensen naar jouw profiel laten kijken. Want je weet: dit is de beste (online) versie van mijzelf. Op dit moment.

Besteed tijd en liefde aan de ‘over’ – tekst. Maak hier geen professionele samenvatting van, maar vertel hier wat jou drijft, wat je in je vrije tijd doet, wat niemand misschien nog van jou weet. Brainstorm over woorden die jou aanspreken en gebruik die in de tekst. Onze favoriete woorden bij STORM zijn: betrokken, energie, verbinding en duurzaam. Dat zegt iets over wie wij zijn, en wat wij willen uitstralen. Deze woorden gebruiken wij automatisch veel, omdat we nou eenmaal ook zo zijn. Ook in onze communicatie-uitingen. Gebruik geen woorden die niet bij jou passen, mensen prikken door niet authentieke communicatie heen. Vind je het lastig om een tekst over jezelf te schrijven? Vraag max 5 vrienden of familieleden wat ze opvallend aan jou vinden. En zet dat in de tekst. Misschien is het feit dat jij aan houtdraaien doet in jouw vrije tijd juist wel de ijsbreker voor een eerste berichtje van een zakelijk waardevol contact voor jou.

 

arnold

Foto van Arnold bij een Afrikaanse kapper eind 2021. Je kunt nog zoveel mooie professionele fotoshoots doen, maar mensen willen toch écht weten wie de persoon is achter de professional. En door zo nu en dan dit soort foto’s van jezelf te delen, bouw je sneller een breder beeld van jezelf en dus een relatie op.

 

 

2. Maak jouw profiel makkelijk scanbaar

 

Je kunt nog zoveel zorg en tijd besteden aan het verbeteren van jouw LinkedIn profiel… Bezoekers scannen ‘jou’  binnen een paar seconden. Maak daarom jouw profiel makkelijk scanbaar.

 

Tips hiervoor:

  • Maak sommige zinnen of woorden bold. LinkedIn zelf biedt daar geen optie voor. De truc: schrijf de woorden op in Lingojam en kopieer ze in de over-jou tekst. Zo stuur je de lezer naar de kern, omdat je die zelf al hebt gearceerd.

 

  • Zet minimaal 3 zaken waar je trots op bent in de etalage bij het onderdeel ‘uitgelicht’ (features). Deel hier bijvoorbeeld jouw website, testimonials van klanten, foto’s, je portfolio of een post die veel likes en aandacht kreeg. Op die manier laat je in één oogopslag ook weer net iets meer van jezelf zien.

 

3. Maak het mooi!

 

Hoe aantrekkelijk is jouw profiel qua beeld en vormgeving? LinkedIn heeft een aantal interessante functies om jouw profiel er écht uit te laten springen.

 

Onze tips:

 

  • Plaats een mooie professionele LinkedIn profielfoto. Wil je professionals aantrekken via jouw LinkedIn company page? Zoek dan een goede huisfotograaf die jouw kantoor, medewerkers en bedrijfscultuur goed kan vangen in mooie foto’s. Zelf huren wij hiervoor dikwijls onze huisfotograaf Barbara Trienen in. Als we weer een nieuwe medewerker in dienst nemen, dan zet zij diegene meteen op de foto voor een professionele start.

 

 

  • Wees creatief met jouw achtergrondfoto. Met het handige (gratis) online programma Canva, kan iedereen vormgever zijn en een mooie achtergrond maken.

 

jutta

 

Voorbeeld van een mooi vormgegeven LinkedIn-profiel van binnenhuisarchitect Jutta Junge-Wentrup uit Hattem

 

 

4. Wees simpelweg zichtbaar, vergeet de likes

 

Vind je het ook spannend om content te posten op je tijdlijn op LinkedIn? Dan ben je niet de enige. Op Facebook en Instagram iets posten is makkelijker omdat het een persoonlijk platform is. Wat voor type content plaats je op een platform waar een groot deel van jouw zakelijke netwerk rondloopt? Inclusief (ex) collega’s of managers, huidige klanten, voormalige klanten en misschien ook wel je buurvrouw of je ex?

Ons advies: denk aan de mensen die jou energie geven en met wie jij de verbinding wilt aangaan. Vergeet de eventuele haters, of mensen in je netwerk waar jij je onzeker bij voelt. Van hen kun je sowieso niet een mooie nieuwe carrièrestap of businesskans verwachten. Dus waarom zou je je door hen laten beperken?

Nog een tip. Doe het niet voor de likes. Laat je niet ontmoedigen als jouw post weinig likes krijgt en die van iemand anders erg veel. Dit is van meer afhankelijk dan alleen jou als persoon en de kwaliteit van jouw post. Het algoritme van LinkedIn speelt hier bijvoorbeeld een grote rol in. Wist je dat foto’s met beeld veel meer worden bekeken en dus ook worden geliked? Wist je dat LinkedIn berichten met een link erin naar bijvoorbeeld jouw website een minder groot bereik geeft? LinkedIn wil daarmee stimuleren dat je artikelen schrijft op het LinkedIn platform zelf. Bovendien: het is op social media vandaag de dag ook mogelijk om volgers en likes te kopen. En er zijn ook echt mensen die dat écht doen.

Dus stop met het focussen op de likes, besteed liever tijd aan het reageren op de reacties. Stuur iemand die heeft gereageerd gewoon eens een persoonlijk berichtje, in plaats van zijn of haar reactie te liken. Of – ja, zo 80’s: bel! Ontzettend leuk en vaak vinden mensen de persoonlijke aandacht superleuk! Zo komt er ook echt een gesprek en waardevolle verbinding op gang. En zitten we niet met zijn allen te posten voor het posten en te liken voor het liken.

Is jouw post niet zo veel geliked en heb je ook weinig reacties? Niet getreurd, het gaat erom dat je zichtbaar bent. En wanneer iemand precies zo iemand als jij nodig heeft, dan weten ze je te vinden. En dat is waar het toch om draait?

 

5. Plan je content vooraf in

Wil je LinkedIn écht goed en professioneel aanpakken? Maak jouw posts op LinkedIn dan onderdeel van jouw contentplan. Bij STORM maken wij altijd aan het begin van het jaar een contentkalender. Dit is een jaarplanning waarin staat aan welk onderwerp wij elke maand aandacht geven in onze uitingen. Bijvoorbeeld waarover wij gaan bloggen (check hier onze blogpagina) en welke activiteiten wij organiseren.

Doordat de planning nu al vast staat, is het mogelijk om vooruit te werken en de content vooraf in te plannen. Het fijne is: je hoeft om maximaal zichtbaar te zijn hier niet de hele week mee bezig te zijn. Je kunt jouw posts namelijk vooraf inplannen. Dat kan via Canva, maar ook met andere social media tools zoals bijvoorbeeld Hootsuite.

Misschien denk je: hallo, ik ben geen bedrijf? Ik ben gewoon op zoek naar een nieuwe klus of baan. Dan is een complete contentkalender wellicht inderdaad iets teveel van het goede. Maar je kunt wel nadenken rondom welke onderwerpen jij graag zichtbaar wilt zijn voor contactpersonen bij bedrijven waar jij graag wilt werken. Of voor recruiters. En waarom zou je daar dan geen planning voor maken?

Wees creatief in de vorm waarop je de content deelt. Omdat wij als recruiter altijd 2 partijen bij elkaar brengen, houden wij tegenwoordig dubbelinterviews met én de werkgever én de professional na plaatsing. Olaf bijvoorbeeld vond via ons een baan bij NTR in Hilversum. Hier lees je hoe dit proces van een baan vinden was voor Olaf, en hier vertelt Hanny van de NTR waarom ze voor Olaf heeft gekozen.

Hoe je dit concreet aanpakt? Blok 3 uur in je agenda en schrijf op een leeg (word)vel alle onderwerpen die jou bezig houden op. Knip het vervolgens op  in losse post. Heb je even niemand om met je mee te lezen? Kopieer de post in deze handige post checker van LinkedIn. Zo krijg je tips hoe je je post kunt verbeteren. Zoek bij elke post mooi beeld uit. Liefst ‘eigen’  beeld, gemaakt door jou zelf of de huisfotograaf. Zoek anders een mooi beeld uit op bijvoorbeeld Freepik.

Wil je dit allemaal niet zelf doen? Besteed het dan uit aan een Virtual Assistent of een contentspecialist.

 

Nog meer leren over LinkedIn?

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog over LinkedIn? Neem gerust contact met op via 038 – 22 22 015 of stuur mij een e-mail via patricia@storminrecruitment.nl. Eens in de zoveel tijd organiseren wij ook webinars over LinkedIn. Houd hiervoor onze nieuwsbrief en agenda-pagina op de website in de gaten. Of laat ons weten dat je wilt aanhaken bij de eerstvolgende sessie.

Is een webinar niet genoeg en wil je graag een cursus LinkedIn volgen? Dan adviseren wij jou om contact op te nemen met LinkedIn expert Anoek Schippers, hier kun je haar website en haar aanbod bekijken.

 

patricia

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET PATRICIA SCHARLOO | HR OFFICEMANAGER