5 disruptieve werktrends die de toekomst van werk kunnen bepalen
De manier waarop wij werken en hoe de huidige arbeidsmarkt eruit ziet, is voor veel mensen de afgelopen jaren veranderd. Hierbij delen wij de meest interessante werktrends met jou, zodat jij als werkgever en professional daar jouw voordeel mee kan doen.
1. Hybride werken
Thuiswerken, op afstand werken en op kantoor werken. Een combinatie daarvan heet hybride werken. Dit concept kan vele voordelen hebben voor zowel de werkgever als de werknemer. Veel professionals hebben hierdoor een betere werk-privébalans gevonden. Ze zijn minder tijd kwijt aan reizen, en hebben daardoor meer tijd voor sport, gezin, vrienden en hobby’s. De keerzijde is dat de grens tussen werk- en privétijd kan gaan vervagen. Even ‘s avonds of in het weekend iets afmaken voor je werk aan de keukentafel, wie doet dit niet? En in principe is dit ook niet een probleem, zolang je maar wel blijft ontspannen. Ook thuis.
Hybride werken biedt een kans voor professionals die graag locatie onafhankelijk willen werken. Vanuit Curaçao, Bali of een ander zonnig land bijvoorbeeld. Steeds meer bedrijven kiezen voor de inleen van een tijdelijke kracht of ZZP’er, en afhankelijk van de aard van de werkzaamheden, is het vaak mogelijk om op afstand te werken. Voor langere opdrachten waarbij je veel persoonlijk contact hebt merken wij dat fysiek aanwezigheid toch de voorkeur blijft hebben.
Samen vaker telewerken kan een mooie kans zijn om samen met jouw team nog effectiever te werken. Zodat je én meer vrije tijd over houdt én betere resultaten boekt. Het is een kwestie van jouw werk nóg beter organiseren. Door taken die je alleen kunt uitvoeren, en waar concentratie voor nodig is, thuis te doen bijvoorbeeld. En dagen waarin je de samenwerking wilt opzoeken, te plannen op kantoor.
2. Tekort aan medewerkers
Nog nooit waren er zoveel vacatures en zo weinig werklozen in ons land. Het tekort op de arbeidsmarkt is allang geen trend meer, maar een feit. Denk maar aan de chaos op Schiphol momenteel, ontstaan vanwege medewerkerstekorten.
Tenzij je last hebt van keuzestress, is het vinden van een nieuwe baan redelijk gemakkelijk geworden. Als je toe bent aan iets nieuws dan is dit het moment om een meer passende baan te vinden met eventueel betere arbeidsvoorwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden, minder reistijd of om een volgende stap te zetten in jouw carrière.
Technologie helpt hier bijvoorbeeld ook bij. Zet op LinkedIn jouw status op ‘beschikbaar’, en grote kans dat jij benaderd wordt… Misschien is niet alles wat op je afkomt passend, maar de tijd van zelf het web afscannen of e-mail CV’s opsturen is voor velen hierdoor wel voorbij.
Tegelijkertijd zorgt de ruimere keuze in banen voor meer mondigheid van professionals. Te weinig salaris? Geen goede arbeidsomstandigheden? Uitdaging ontbreekt? Wanneer een werkgever hier niets aan doet, dan stappen werknemers eerder op, gestimuleerd door de zekerheid dat ze toch wel sneller een nieuwe baan zullen vinden. Wij merken ook dat de bereidheid van kandidaten om over te stappen naar een andere baan is gegroeid. Dat betekent dat mensen die al heel lang bij dezelfde werkgever werkten, nu ook de stap durven te maken om te switchen. Een mooi voorbeeld daarvan is Agnes Giesken, die met hulp van ons zekerheid verruilde voor de opwinding van een nieuwe baan. Of Olaf Brakkee, die écht even een duwtje in de rug nodig had om te switchen van baan.
Overigens is het niet voor iedereen op de arbeidsmarkt feest op dit moment. Er staan nog steeds mensen aan de zijlijn. Of hebben een baan die niet hun voorkeursbaan is.
Omdat professionals tegenwoordig ruimer kunnen kiezen in het aanbod van bepaalde krapte beroepen, moeten bedrijven extra aandacht besteden aan hun wervingsbeleid en het behouden van hun huidige medewerkers. Dat betekent: beter vertellen waarom het aantrekkelijk is om voor hen te werken. Goed werkgeverschap en nieuwe waarden zoals purpose-driven ondernemen zijn voor professionals belangrijker geworden. Net als het vertellen van jouw authentieke verhaal als werkgever. Dit wordt ook wel employer branding genoemd, werken aan jouw merk als werkgever. Wij schreven al eerder in een blog hoe belangrijk employer branding is en hoe je daarmee kunt starten.
Wanneer je toch op zoek gaat naar nieuwe medewerkers zorg dan voor een proactieve houding. “Post and pray” zal in deze dagen veel minder effect hebben. Zorg dat je op diverse kanalen goed en aantrekkelijk zichtbaar bent voor jouw doelgroep. Dat kan ook middels evenementen of zelf interessante bijeenkomsten te organiseren voor jouw doelgroep. Heb jij hier geen tijd voor of heb je inspiratie nodig? Dan kan het inschakelen van een recruitmentbureau een goede uitkomst zijn. Je hoeft bijvoorbeeld niet tijdelijk zelf over een dure LinkedIn recruiter seat te beschikken. Tip: zoek een (lokale) partner die de tijd neemt om jouw bedrijf goed te leren kennen, en een warm netwerk in de regio heeft.
3. Samenwerken aan een ideaal
Wij zien dat steeds meer professionals ook willen bijdragen aan de wereld om hen heen via hun werk. Dat biedt een kans voor organisaties om scherper te krijgen wat hun doel is, en hoe zij kunnen bijdragen aan een betere leefwereld met hun service of product. Dit wordt ook wel purpose-driven ondernemen genoemd.
Purpose-driven bedrijven presteren beter dan bedrijven die zich alleen richten op winstmaximalisatie en het belang van de aandeelhouder. B Corporation – het keurmerk voor maatschappelijk verantwoorde ondernemingen – stelt dat de meest uitdagende kwesties in onze samenleving niet alleen door de overheid en non-profits kunnen worden opgelost. Omdat steeds meer mensen dat ook inzien, is de keuze (zowel als consument als professional) voor bijvoorbeeld een organisatie als Tony Chocolony dan ook snel gemaakt.
Impact maken is voor STORM al sinds de oprichting een belangrijke drijfveer. Zo vinden wij ons werkgeluk en doel in het bemiddelen van gelukkige carrières, het terugbrengen van de energie in organisaties en het helpen van professionals via persoonlijke groei en ontwikkeling. Duurzaamheid is belangrijk voor ons, net als lokaal ondernemen: wij willen van de regio Zwolle nog een fijnere plek maken om te wonen en te werken.
Wat het ideaal en het doel van STORM is, lees je in dit blog.
Wil jij als werkgever ook een start maken met een meer “purpose-driven” aanpak zodat je kunt bijdragen aan ook meer maatschappelijke voldoening op de werkvloer voor jouw medewerkers? Een gezamenlijk doel, dat een band schept binnen het team? Wacht daar niet te lang mee, start gewoon klein. Vraag jezelf af of jouw medewerkers écht 5 dagen per week op kantoor moeten komen. Hoeveel duurder is het om biologisch wc-papier in te kopen? Wie in de maatschappij kunnen jullie kosteloos helpen met de expertise die jullie in huis hebben? Kunnen jouw medewerkers ook op de fiets naar het werk?
Als je hier eenmaal mee start, dan kan het een sneeuwbaleffect veroorzaken en kun je beetje bij beetje meer gaan samenwerken aan een ideaal.
4. Vitaliteit
Een burn-out is bedrijfsziekte nummer 1. Praten over stress, overspannenheid en burn-out is steeds minder een taboe. Het is in sommige bedrijven al vrij normaal geworden om een coach te hebben die helpt met het (al dan niet preventief) omgaan met stress. Met het team samen sporten, korting geven op een sportabonnement, fruit en groente op de werkvloer… Het zijn slechts een aantal voorbeelden van werkgevers die hun mensen helpen om vitaler in het leven te staan. Niet alleen kan dit uitval voorkomen, maar een werknemer die lekker in zijn vel zit presteert waarschijnlijk ook beter. Plus het kan potentiële medewerkers over de streep halen om voor jouw organisatie aan de slag te gaan, vanwege jouw meer mensgericht werkgeverschap.
Mirella Hilgenkamp van Future Insight, die wij onlangs hielpen met het vinden van een nieuwe professional, heeft hier een mooie visie over.
‘Lol hebben, lachen en heel erg leuk vinden wat je doet. Dat is wat wij belangrijk vinden binnen ons team. Want het belangrijkste ingrediënt voor ons succes zijn onze mensen. We monitoren constant of ze nog wel op de juiste plek zitten en werkgeluk ervaren. Want als je doet wat je goed kan en leuk vindt, dan is dat voelbaar voor zowel de klant als de collega’s. Dan raak je in een flow.’
5. Teams diverser maken
Diversiteit en inclusie is een hot topic binnen organisaties. Dit en de krapte op de arbeidsmarkt stimuleert werkgevers tot een andere zienswijze bij het werven van personeel. Als recruitmentbureau stimuleren wij al jarenlang werkgevers om ook nieuwe medewerkers te selecteren op basis van persoonlijkheid en ontwikkelpotentieel. Wij prikkelen hen om na te denken over de vraag: wat hebben we nou écht nodig? Soms is dat een ander type professional dan in eerste instantie gedacht! Bijvoorbeeld iemand uit een andere branche, van een andere cultuur of met andere vaardigheden of ervaring als de rest van het team. Zo kan je gelijk ook meer diversiteit creëren.
Een persoon die anders is, kan zorgen voor nieuwe zienswijzes, buiten de gebaande paden. En dat kan zeer waardevol zijn. Wist je dat bedrijven met een hogere mate van werknemersdiversiteit 35% beter presteren dan monoculturele bedrijven? Dat blijkt uit een onderzoek van McKinsey.
Kortom: het is aan te raden om een inclusieve organisatie en merk te worden waarbij professionals en klanten zich thuis voelen. Zodat jouw doelgroep verbreed en ineens over veel meer potentiële kandidaten beschikt.
Hoe jouw team diverser te maken: daarover publiceerden wij onlangs nog een blog. Daarin vertelden wij ook dat wij op strategisch niveau kunnen meedenken hoe jij jouw teams diverser kunt maken, en jouw organisatie meer inclusief.
Hulp nodig?
Wil jij ook een positieve verandering in gang zetten? In jouw eigen carrière of in jouw organisatie? Ben jij op zoek naar een lokaal recruitmentbureau met een zeer persoonlijke aanpak? Volg ons op LinkedIn en op Instagram of benader één van onze recruiters met jouw vraag.
Heb jij een vraag naar aanleiding van dit blog of wil je iets delen? Laat het mij gerust weten via celine@storminrecruitment.nl.
Ik wens jou veel werkgeluk en impact!
Celine Strijker