10 sollicitatietips die jou helpen om de baan te krijgen
Solliciteren doe je niet elke dag. Daarom helpen wij jou tijdens het hele proces persoonlijk met de voorbereiding. Ook delen we graag onze beste sollicitatietips met jou. Het zijn misschien open deuren, maar toch maken wij het in de praktijk nog regelmatig mee dat kandidaten al voor binnenkomst met 1-0 achter staan. Dat gaat jou natuurlijk niet gebeuren! Dus doe je voordeel met onze tips voor een succesvolle sollicitatie.
Tip 1: Bereid je voor op het gesprek
Een goede voorbereiding geeft rust en zelfvertrouwen. Voorafgaand aan het gesprek helpen wij jou met de voorbereiding. Wij kennen de organisatie en de contactpersoon immers goed.
Dat betekent niet dat je zelf helemaal niets aan voorbereiding hoeft te doen. Het is belangrijk dat jij jezelf ook verder verdiept in de organisatie. Dat je weet wat hun visie of missie is en welke diensten ze aanbieden.
Zo kun je je voorbereiden:
- Kijk op LinkedIn wie je mogelijk kent;
- Bekijk de website van de organisatie;
- Scroll door de social media van het bedrijf;
- Ben je niet bekend in de branche? Vraag dan iemand die je kent naar wat er speelt;
- Lees de functieomschrijving nogmaals door en noteer de vragen die je daarover hebt;
- Print jouw CV uit, neem deze mee en noteer welke ervaring en talenten jij hebt die aansluiten op de functieomschrijving;
- Bedenk ook voor jezelf: waarom zouden ze mij aannemen? Wat kom ik brengen?;
- Kijk naar de uitstraling van het bedrijf in de foto’s die ze publiceren op bijvoorbeeld hun website en LinkedIn;
- Denk ook goed na over je kleding, kom verzorgd naar het gesprek.
`Met STORM aan jouw zijde, sta je er niet alleen voor. Hierdoor is het minder spannend om een nieuw bedrijf binnen te stappen en daar te starten.´
Remon van der Laar ging via ons op gesprek bij Future Insight en kreeg de baan! Lees hier zijn verhaal.
Tip 2: Kom op tijd
Kom. Op. Tijd. Hiermee laat je zien dat het belangrijk voor je is. Te laat komen is echt heel nadelig voor een goede eerste indruk.
Onze recruiters laten jou ruim van tevoren weten op welke locatie je moet zijn en dan kun je zelf uitzoeken hoe je daar komt.
Dreig je toch te laat te komen voor de sollicitatie? Bijvoorbeeld door vertraging met het openbaar vervoer? Bel dan gewoon even op, daar kun jij ook niets aan doen.
Tip 3: Digitaal gesprek? Zorg voor een rustige omgeving en test van tevoren de link
In de coronatijd zijn er veel mensen online aangenomen en gestart zonder naar kantoor te komen. Gelukkig kunnen we nu wel weer naar kantoor, maar nog steeds vinden veel gesprekken digitaal plaats. Als jouw sollicitatiegesprek online plaatsvindt, zorg dan voor een rustige omgeving, een goede camera en een fijne belichting. Test van tevoren de link, zodat je zeker weet dat het allemaal werkt. Mocht je geen goede achtergrond hebben, dan kun je er altijd eentje instellen of de achtergrond blurren.
Tip 4: Wees jezelf en maak het gesprek persoonlijk
Foto: STORM recruiter Sekar Nareswari
Onze recruiter Sekar Nareswari behoorde ooit tot de top 10 op de Filipijnen in de Spartan obstacle course race. Dat zegt iets over haar doorzettingsvermogen. Recruiter Annora Salomons uit ons team is een echte motivator. Opgeven zit er voor haar niet in, ook niet als ze dreigt te verliezen op de tennisbaan. Dit zegt iets over haar resultaatgerichtheid.
Welke hobby of privésituatie kun jij benoemen die iets zegt over jou als persoon?
Je bent niet alleen maar de creatieve marketingmedewerker, empathische HR-topper of financieel sterke business controller. Je bent een persoon, met een verhaal, voorkeuren en een karakter. De personen aan de andere kant van de tafel willen jou leren kennen. Om in te schatten of je in het team past. Zij willen de ware jou leren kennen, en jij wilt ze die laten zien. Gooi sociaal wenselijke antwoorden dus maar in de prullenbak en reageer zoals jij altijd zou doen. Geef open en eerlijke antwoorden, die bij jou passen.
‘Be yourself, that’s the best you can be. Dit appje ontving ik van de recruiter van STORM net voordat ik het sollicitatiegesprek inging. Dat gaf weer extra vertrouwen.’
Ilse van Koulil ging via STORM aan de slag bij Landstede, lees hier haar verhaal.
Tip 5: Luister aandachtig
Sta AAN! Jij bent namelijk het onderwerp van het gesprek. Dan is het wel zo fijn als je het gesprek ook voert. Neem goed in je op wat er gezegd wordt. Laat merken dat je het begrijpt en toon oprechte interesse. Het is absoluut niet gek om een notitieboekje mee te nemen en sommige zaken op te schrijven.
Een goede luistertechniek is LSD:
- Luisteren
- Samenvatten
- Doorvragen.
Door het gezegde hardop samen te vatten, kun je controleren of je iemand goed hebt begrepen. Je geeft de ander zo ook de kans om een extra toelichting te geven. Plus je creëert het perfecte moment om een doorvraag te stellen.
Tip 6: Stel zelf ook vragen
Bij STORM voeren wij dagelijks gesprekken, zowel met kandidaten als met opdrachtgevers. Wij krijgen hier niet alleen heel veel energie van, de kennismakingsgesprekken waarin wij veel vragen stellen zijn ook cruciale momenten. Want hoe scherper de vragen die wij stellen, hoe eerder wij begrijpen wat er nodig is binnen een organisatie of wat een professional drijft.
Ook voor jou geldt: stel veel vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Vragen stellen is cruciaal. Wees oprecht geïnteresseerd in de functie, het bedrijf en je gesprekspartner en laat dat zien! Stel bijvoorbeeld vragen over de werkzaamheden, de werksfeer of de verwachtingen. Dat is voor jezelf natuurlijk ook fijn om te weten, toch?
Tip 7: Ontspan
Op de foto: Kevin, Recruitment Coördinator bij STORM in Recruitment
Een beetje gezonde spanning voor een sollicitatiegesprek is goed: Het houdt je scherp! Maar maak je niet te druk over je sollicitatiegesprek. Bedenk dat een sollicitatiegesprek geen onderhandeling is, het is een gesprek om elkaar te leren kennen. Wij houden ervan om een ontspannen gesprek te voeren. Daar doen we ons best voor. Zo leren ze de echte versie van jou kennen. Doe je best om een klik te vinden in het gesprek, iets wat jou en je gesprekspartner verbindt. Zoals jullie gezamenlijke hobby of interesse.
Lekker op tijd naar bed gaan helpt je de volgende dag goed doorkomen.
Ben je toch zenuwachtig? Dat is logisch. De één klapt dicht en de ander begint juist te ratelen. Als je merkt dat dit gebeurt, dan is het niet erg om dat te benoemen. Probeer jezelf daarna te herpakken.
Het is niet erg om stiltes te laten vallen. Net als dat het ook prima is om te zeggen dat je even over de vraag moet nadenken. Of dat je er later op wilt terugkomen. Dit is geen teken van zwakte, het geeft juist aan dat je controle hebt over jezelf.
Wacht simpelweg een aantal seconden voordat je begint te spreken geeft je een kort moment om je gedachten te ordenen voor een beter antwoord. Dit helpt te voorkomen dat dingen gezegd worden waar je spijt van kunt krijgen.
‘Ik heb deze baan aan STORM te danken omdat zij voor mij een ingang bij Baker Tilly hebben gecreëerd. Na het eerste gesprek met Arnold zei hij: zal ik eens mijn contacten bellen om te kijken of zij open staan voor een kennismakingsgesprek met jou? Zo krijg je een beter beeld over wat de volgende stap is voor jou. Dat leverde hele leuke, en open gesprekken op. Zonder de druk te voelen van een officiële sollicitatie.’
Anke van der Locht startte bij Baker Tilly. Hier lees je haar verhaal.
Tip 8: Wees eerlijk, ook naar jezelf
Eerlijkheid brengt je het verst. Het helpt niemand als je liegt over je ervaring. Geef helder en duidelijk antwoord op de vragen die gesteld worden en geef daarbij voorbeelden. Iets wat voor jou vanzelfsprekend is, hoeft voor de werkgever niet zo te zijn.
Wees ook eerlijk naar jezelf. Blijf dichtbij jezelf tijdens een gesprek. Als iets niet duidelijk is, benoem dit dan. Anders blijf je daarna met de twijfel zitten.
Solliciteren is tweerichtingsverkeer. Het bedrijf waar je solliciteert moet ook jou overtuigen dat dit de baan is die jij écht wilt. Check daarom tijdens, en ook na het sollicitatiegesprek bij jezelf in. Voelt dit goed? Is dit een match?
Na afloop van het gesprek bespreken wij ook altijd nog hoe je het gesprek hebt ervaren en of je klaar bent voor de volgende stap.
´Niet zelden start ik op een klus die compleet anders is dan beloofd. Dat levert frustratie op bij mij én bij de opdrachtgever, dan is er sprake van een afbreukrisico. Ik wil een baan waar ik op mijn plek zit, en niet eentje waar ik verdrink in Excel-sheets. STORM is lekker no-nonsense. Ze zeggen gewoon waar het op staat.´
Robbert van Oorschot startte via STORM een klus bij Tembo Group, lees hier zijn verhaal.
Tip 9: Blijf positief
Iedereen vindt het prettig omgeven te zijn door positieve mensen. Vrolijke mensen met energie en gevoel van humor krijgen meer voor elkaar dan mensen met een negatieve houding. Wanneer je positiviteit uitstraalt, zul je worden opgemerkt! Het kan zelfs doorslaggevend zijn tijdens een gesprek. Kritisch zijn op jezelf is goed, maar breng het op een positieve manier.
´Hoewel ik niet uit mijzelf aangeklopt zou hebben bij een recruiter, ben ik heel blij met deze baan en de bemiddeling van STORM. Het is uiteindelijk allemaal op een hele fijne en informele manier gegaan.´
Merel de Rooij startte via STORM bij De Fundatie, lees hier haar verhaal.
Tip 10: Rond netjes af en wees geduldig
Een sollicitatiegesprek goed afronden is belangrijk! Bedank voor het gesprek als je afscheid neemt. Als je enthousiast bent, benoem dit dan. Of stuur nog een e-mail waarin je bedankt voor het fijne gesprek.
Daarna is het een kwestie van wachten. Daarbij is geduld is een schone zaak.
Wij bespreken het gesprek na met jou én met het bedrijf en nemen daarna contact met jou op over de volgende stap.
Soms krijg je de baan, soms gaat het finaal mis en soms grijp je er net naast. Ongeacht het resultaat, trek er lering uit. Baan gekregen? Dan is het ook feest bij STORM!
Solliciteren: wij kunnen jou helpen!
Zoek je een verandering en wil je advies over jouw carrière? Vind je het fijn om met de hulp van een recruiter te solliciteren naar een baan of tijdelijke klus? Neem dan contact met ons op. Ons team van recruiters staat klaar om jou verder te helpen!